2021. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímaútmutatót adott ki a WWF

A párizsi Gazdasági Klímanap (Climate Finance Day) és a One Planet Summit elnevezésű, Emmanuel Macron által összehívott klíma-csúcstalálkozó alkalmából a WWF egy klímaútmutatót tett közzé a tőketulajdonosok számára. A franciaországi csúcstalálkozó célja az volt, hogy a magán- és állami befektetések a klímaváltozás megfékezésével összhangban történjenek meg.

A klímaváltozás pénzügyi kockázatot is magában hordoz. Az új klímaútmutató az EU tőketulajdonosait – nyugdíjalapokat, biztosítási vállalatokat és szuverén vagyonalapokat – segíti hozzá ezen kockázat minimalizálására úgy, hogy közben befektetéseik összhangban legyenek a párizsi egyezmény legfőbb célkitűzésével, miszerint a hőmérséklet növekedése nem lépheti át a 1,5 Celsius-fokot.

A befektetők hozzáállása ebben a helyzetben kritikus. Nemcsak a klímaváltozás elleni küzdelemben nyújtanának segítséget, hanem az ezzel kapcsolatos pénzügyi kockázataikat is csökkentenék, illetve új befektetési lehetőségek is megnyílhatnának előttük.

„A klímaváltozás elleni harc gazdasági haszonnal is jár – a befektetők nemcsak hozzájárulnak bolygónk védelméhez, de csökkentik pénzügyi kockázataikat is, bevételük maximalizálása mellett” – mondta Sebastien Godinot, a WWF Európai Irodájának (European Policy Office) vezető közgazdásza.

Az útmutató ajánlásai között szerepel, hogy a tőketulajdonosok tüntessék fel a klímaváltozás elleni tevékenységeiket a portfóliójukban, illetve hogy hozzák összhangba gazdasági döntéseiket a párizsi egyezménnyel.

A jelentés és annak angol nyelvű összefoglalója a WWF honlapján érhető el  Fotó: wwf.hu

A WWF tavaly júliusi jelentése bemutatta, hogy az EU legnagyobb tőketulajdonosai – leginkább nyugdíjalapok Hollandiából, Dániából, Svédországból, Norvégiából és Finnországból – részben már egyeztették céljaikat a párizsi egyezménnyel. Azonban a befektetők nagy része még mindig a szénenergiába fektet be a megújuló energiaforrások helyett.

A párizsi egyezmény céljainak eléréséhez szükséges ütemterv nem engedi, hogy tovább halogassuk a kötelezettségeink teljesítését – mondta Godinot. – Néhány európai tőketulajdonos vezető szerepet tölt be a klímaváltozás megakadályozásában, azonban sokkal többet kell tenni a befektetések sikeres átcsoportosítása érdekében. A jelentésünk célja, hogy felgyorsítsuk és továbblendítsük ezt a folyamatot.”

Neked ajánljuk
Komposztáló robot lett a startupverseny győztese A marketing sem csak a zöld ámítások terepe lehet A virtuális valóságot hívják segítségül a természetet fenyegető reális veszélyek érzékeltetéséhez Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: wwf.hu
Vissza
Hírfolyam