2019. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szennyezőbb az épületek megépítése, mint a használata

Sokkal pazarlóbban és több légszennyezéssel hozzuk létre épületeinket, mint ahogy az megoldható lenne. Az építészet zöldítésére irányuló erőfeszítések mégis elsősorban az üzemeltetésre koncentrálnak, például hőszigeteléssel és energiatakarékos világítással. Mi a teendő?

 
Az ENSZ Klímaváltozási Konvenciójának 23 konferenciája (COP23), melyet 2017 novemberében Bonnban tartottak, újfent körvonalazta a célokat: „még több és gyorsabb ambíciók”. Mármint a kibocsátáscsökkentés terén.

Tudatosabban kellene építkezni Fotó: Pixabay

A célkitűzés évente 1,3 milliárd tonna üvegházgáz kivonása a légkörből úgy, hogy mindezt lokális szinten teszik, helyi programokkal és jogi szabályozással. A klímapolitika elsősorban két területre koncentrál:

  • csökkenteni a közlekedésből és az épületfűtésből (s az azzal kapcsolatos energiahasználatból) eredő emissziót;
  • növelni a megújuló energiák használatának arányát.

„Csakhogy ezzel egy baj van: a klímapolitikusok megfeledkeznek egy kulcsfontosságú területről, ahol nagy emissziócsökkentések érhetők el. Ez nem az épületek működtetése, hanem az építésük, vagyis az épületek teljes életciklusa” – hívja fel a figyelmet Francesco Pomponi, az Edinburgh Napier University alkancellárja, akinek szakterülete az építészet.

Mint kiderült, az épületek felhúzásával, felújításával és lebontásával generált üvegházgáz-kibocsátás óriási. „Jogosan szeretjük a hőszigetelést, mint olyan eszközt, amely csökkenti egy épület hőigényét, de úgy helyezzük fel, hogy nem figyelünk oda az üvegházgáz-emisszióra, amit a folyamat során produkálunk” – írta Pomponi a The Conversationben.

Mit tehetnek a jogszabályozók?

  • Javíthatják, anyagtakarékosabbá tehetik az építési szabványokat, hogy a beépített karbonvonzat kisebb legyen. A jogszabályok kevesebb acél használatát követelhetnék meg.
  • Az épületek alkotóelemeit szabályozott ipari körülmények között kellene előre gyártani, ezzel is jelentős mértékű kibocsátást lehetne megspórolni.
  • A kormányoknak egységes módszereket kell kidolgozniuk az épületek teljes életciklusára érvényes karbonkalkulációkról.
Neked ajánljuk
Komfortos kazánnal a klímakutatás szolgálatában A klímaváltozástól a csökkenő GDP-ig A környezetszennyezés aggasztja a magyarokat Repül a műanyag szemét Ezektől a cégektől származik a legtöbb műanyaghulladék
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam