2021. augusztus 6., Berta, Bettina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Alakulóban a magyar szénstratégia

Jövő nyárra készülhet el a szénkataszter, amely a hazai szénvagyon felmérésén túl új stratégia kidolgozásának alapját is képezheti. A cél az energiahordozó alternatív felhasználási módjának megteremtése, valamint a nemzeti ásványvagyon újszerű hasznosítása.

A hazai szénvagyonnak a gazdaság jövőjében betöltendő szerepét, lehetőségeit tárja fel a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat (MBFSZ) a debreceni és a pécsi egyetem segítségével, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával – jelentette be a tárca energetikáért felelős államtitkára. Aradszki András egy tegnapi sajtótájékoztató keretében emlékeztetett arra, hogy a 2011-ben elfogadott magyar energia­stratégia az ellátásbiztonság érdekében – a nukleáris és a megújulók mellett – számol a szén mint energiaforrás felhasználásával.

Az energiastratégia célja, a függetlenedés a külső forrásoktól nem szűnt meg, viszont, tekintettel a klímaváltozásra, ma már másként ítéljük meg a szén szerepét. A párizsi klímaegyezmény is rögzíti, hogy az energiatermelésnek 2050-től már teljesen karbonmentesnek kell lennie, ezért a szén felhasználásának a szerepe mindenképpen változik az államtitkár szerint.

Aradszki András jelezte azt is, hogy mindemellett világszerte tapasztalható a szén felhasználásának növekvő üteme: a kereslet és a világpiaci ára is magasabb a pár évvel ezelőttinél, ugyanakkor a széniparban a beruházások forrásai elapadtak, és ez nyilvánvalóan a jövőre nézve is hatással lesz.

Az viszont kérdéses, hogy az átmeneti időszakban milyen szerepe lesz a nyersanyagnak, és a választ nemzetközi szinten és az egyes államok szintjén is meg kell adni.

Az energiastratégia kapcsán az is célja a magyar kormánynak, hogy megtalálja a szén alternatív alkalmazási lehetőségeit. Ezekre a felvetésekre kell tehát lokális és célzott utakat kialakítani a tanulmány segítségével. Az államtitkár szerint a hagyományos bányásztelepüléseken élők részéről jogos a szénvagyon hasznosítására vonatkozó igény.

Fotó: MTI/ Sóki Tamás

A program konkrétumairól szólva Zelei Gábor, az MBFSZ elnöke elmondta, hogy digitális adatbázist, szénkatasztert hoznak létre a következő év második feléig. Az ásványi nyersanyagvagyon mellett az adatbázisba felviszik a minőségi és más paramétereket is a későbbi használhatóság érdekében. Az elnök ismertette azt is, hogy jelenleg

közel 7,5 milliárd tonna szénvagyonnal rendelkezik az ország, az elmúlt kétszáz évben pedig mintegy másfél milliárd tonnát termelt ki.

A tanulmány elkészülte után lehet elkezdeni a konkrét stratégiák kidolgozását a felhasználásra, a beruházásokra, a szakképzésre vonatkozóan.

Korábban már készült tanulmány a japán „tisztaszén”-technológia alkalmazásának lehetőségeiről Magyarországon, a stratégia kidolgozásakor ezt is felhasználnák. A tisztaszén-eljárás lényege, hogy az energiahordozót eltüzelés helyett kémiai eljárással, szén-dioxid kibocsátása nélkül hasznosítják.

Neked ajánljuk
Jelentősen megugrott az amerikai széniparhoz kapcsolódó kibocsátás Jelentősen megugrott az amerikai széniparhoz kapcsolódó kibocsátás Nemzetközi Energiaügynökség: a járvány után rekordszintre nőhet a szén-dioxid-kibocsátás Masszív olvadás Grönlandon Az élelmiszerek ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében fogott össze a WWF és a Tesco
Tovább a forrásra: magyaridok.hu
Vissza
Hírfolyam