2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hamarabb zölddé válhat az európai energiahálózat, mint gondolták

A 3500 tagot tömörítő Eurelectric energiaipari szervezet szerint felgyorsult az átállás a megújuló energiákra Európában. Hamarabb lehet az öreg kontinens energiatermelése karbonsemleges, mint ahogy előző jelentésükben, 2009-ben jósolták.

A „versenyképes és megbízható karbonsemleges energiamix” már az évszázad közepe előtt elérhető, állítja az áramszolgáltatókat és más energiacégeket képviselő Eurelectric. A szervezet 2009-ben fogalmazta meg a zöld energiatermelésre és
-szolgáltatásra vonatkozó célkitűzéseit, melyben még az a jóslat szerepelt, hogy az évszázad derekára lehet megvalósítani a zöld energiahálózat kialakítását, melynek környezeti terhelése zéró kibocsátású.

Ehhez óriási beruházásokra van szükség mind a megújuló energiás kapacitások, mind az okoshálózatok kiépítése terén, melyek igény szerint áramoltatják a hálózat egyes részeibe a megtermelt energiát.

A közlekedési szektor és a házfűtési rendszerek környezetkímélőbbé tétele is elengedhetetlen a zöldüléshez.

Ugyanakkor egy jelenlegi energiaipari trend keresztbe tehet ennek a folyamatnak: az atomerőművek bezárása. 2020-ban Európában és Észak-Amerikában is számos atomerőmű ér el életciklusa végére, mert ezeket az 1970-es és 1980-as években építették.

Egy atomerőmű átlagosan 8000 órát működik évente, míg egy naperőmű 1500-2000 órát. Hacsak a kormányok és a magánszektor nem gyorsítja fel a naperőművek létesítését, félő, hogy a – szintén öregedő – széntüzelésű erőműveket is nagyobb számban veszik igénybe az energiaigények kielégítésére. Ez a leginkább légszennyező módja az energiatermelésnek.

Neked ajánljuk
Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma? Fokozza klímavédelmi törekvéseit a Pepsi A kibocsátás csökkentésével gyorsabban eredményt érhetünk, mint eddig gondoltuk Pusztulnak a Vas megyei lucfenyvesek Hátrányos helyzetű települések iskolái pályázhatnak a digitális oktatást segítő eszközökért
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam