2020. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Katasztrofális volt 2017 – még jó, hogy nincs éghajlatváltozás

Világszerte 306 milliárd dollárnyi gazdasági kárt okoztak a természeti, illetve az emberi mulasztás miatt bekövetkező katasztrófák 2017-ben – derül ki a Swiss RE biztosító becsléséből. Ez hatalmas ugrás a 2016-os 188 milliárdhoz képest, és az elmúlt tíz év 190 milliárdos átlagát is jó 60 százalékkal meghaladja.

A svájci óriás viszontbiztosító évente megjelenő elemzései szerint 2007 óta mindössze egyetlen olyan év volt, amikor a katasztrófák miatt ennél is nagyobb veszteség keletkezett. A 2011-es 440 milliárd dollárban azonban jelentős szerepet játszott a fukusimai erőműben történt baleset.

A katasztrófák nagy részéért egyébként nem az emberek okolhatók: az emberi mulasztás közvetlenül csak 6 milliárd dollárnyi kárt eredményezett az idén. Ez még kevesebb is, mint az egy évvel korábbi.

Az anyatermészet azonban különösen a második fél évben nem kegyelmezett. Ráadásul, mintha csak a klímaváltozás tagadóinak szeretne üzenni, a legtöbbször az Egyesült Államokban csapott le

(igaz, mivel ott relatíve magas a GDP, ezért fajlagosan nagyobb károkat okoznak a természeti katasztrófák).

A 2017-es év legnagyobb természeti katasztrófái: 1. KELET-AFRIKA: aszály, éhínség; 2. ZIMBABWE: esőzések, árvizek; 3. KOLUMBIA: heves esőzések, sárlavina; 4. SRÍ LANKA: monszuneső, árvíz, sárlavina; 5. KÍNA: heves esőzések, sárlavina; 6. INDIA: esőzés, árvíz, földcsuszamlás; 7. DÉL-ÁZSIA: monszun, árvíz, földcsuszamlás; 8. SIERRA LEONE: heves esőzések, sárlavina; 9. USA: hurrikánok; 10-11. MEXICO: földrengés; 12. IRAK-IRÁN: földrengés Fotó: MTVA Sajtóadatbank / MTI

Augusztusban és szeptemberben három hurrikán (Harvey, Irma és Maria) is tombolt a karibi térségben, Floridában és Texasban, több mint 90 milliárd dollárnyi kárt okozva. Utóbbi szám ráadásul még emelkedhet, a károk felmérése ugyanis azóta is zajlik. Ezzel egyébként 2017 késő nyara, kora ősze volt minden idők második legdurvább hurrikánszezonja Amerikában. A mostani triónál több problémát csak a 2005-ben lecsapó hármas (Katrina, Rita és Wilma) okozott.

A teljes cikk a lenti linken olvasható.

Neked ajánljuk
Íme az év természetfotója 2020-ban! Medvét láttak Miskolcon (videóval) A válságkezelésre szánt pénzek tizedéből érdemben tehetnénk a klímaváltozás ellen Málnatermesztés a sivatagban? Igen! Az indonéz törzs, ahol mindenkinek kék a szeme (képgaléria)
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam