2020. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Perbe foghatják az Apple-t az iPhone-ok tervezett elavulása miatt

Francia aktivisták keresetet nyújtottak be az Apple ellen, amiért lelassítja a régebbi iPhone-okat. Ebben az ügyben az Apple vezetőinek akár börtönbüntetés is kinézhet, és a bevétel 5 százalékát kifizethetik kárpótlásul, ha megáll a tervezett elavulás vádja. A telefongyártó ellen nemrég az Egyesült Államokban is pert indítottak, hasonló okból.

Az Apple globális stratégiájának része a programozott elavulás, ezzel növeli az új iPhone-ok eladását – állítja a Halte à l’Obsolescence Programmée (HOP) csoport. Ez egy környezetvédelmi szervezet, amely kimondottan a termékek gyors elavulása ellen kampányol. Közleményük szerint szerdán nyújtották be a keresetet.

A HOP abban bízik, hogy az amerikai cég beperelhető a Franciaországban eladott iPhone-ok miatt.

Az országban 2015 augusztusában hoztak meg egy törvényt, amelynek értelmében bűncselekmény szándékosan csökkenteni bármely termék élettartamát, hogy ezzel újabb vásárlásokra ösztönözzék a fogyasztókat.

Az ügyészség fog dönteni, hogy vádat emelnek-e a kereset alapján. A vádlottra akár 2 év börtönbüntetést, 300 ezer eurós bírságot is kiszabhatnak, és az éves bevétel 5 százalékát kitevő összegtől is megszabadíthatják a céget, ami az Apple esetében sokmilliárdos nagyságrend lehet.

A HOP aktivistái elfogadhatatlannak tartják az Apple gyakorlatát egy olyan készülék esetében, amelynek az ára meghaladja a francia minimálbér összegét.

A szervezet nemcsak a fogyasztói jogokért küzd, hanem azért is, hogy kevesebb szemét keletkezzen az elektronikus eszközök elavulása, kidobása miatt.

Az Apple az elmúlt napokban elismerte a lassítást, arra hivatkozott, hogy az iOS aktívan ellenőrzi az akku reakcióit, hogy mennyire tudja kiszolgálni a rendszer igényeit, és amikor azt látja, hogy a csúcsteljesítményt már nem tudja kiszolgálni, akkor visszavesz a teljesítményből. A cég bocsánatot is kért, bár ez nyilván nem fogja különösebben meghatni a francia igazságszolgáltatást. 

Neked ajánljuk
A fenntartható gazdasági fejlődést elősegítő központ jött létre a Pannon Egyetemen Búcsút mond a műanyag csomagolásnak a LEGO Dániában is szélerőművet épít az Apple Egyre kevesebb víz van a magyar folyókban Osló jó úton halad a klímasemlegesség eléréséhez
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam