2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatezermilliárd forintnyi aranyat dobtunk a szemétre

Elképesztő mennyiségű értékes nyersanyag megy veszendőbe az elektronikus eszközök hulladékával, állítja a Global E-Waste Monitor 2017 című tanulmány. A jelentés összeállítói arra hívják fel a figyelmet, a szemétbe kerülő e-hulladék mennyisége évről évre oly mértékben nő, hogy azzal az újrahasznosítás volumene nem tud lépést tartani.

Hatalmas értéket képviselnek azok a nyersanyagok – többségében ritka, illetve értékes nemesfémek –, amelyek a leselejtezett elektronikus eszközökkel kerülnek a szemétbe. A Nemzetközi Távközlési Egyesület jelentése szerint 2016-ban mintegy 45 millió tonnányi e-hulladék keletkezett világszerte.

A kidobott elektronikus eszközökkel együtt – csak aranyból! – 500 tonna landolt a szeméttelepeken.

Egyes számítások szerint a következő három évben az elektronikus hulladék mennyiségének további 17 százalékos növekedésével kell számolnunk.

A már létrejött és az évente keletkező hatalmas mennyiségű high-tech hulladék azért is figyelmet érdemel, mert azzal együtt komoly értékben kerülnek szemétre a gyártásnál felhasznált fémfajták is. Ezek kitermelése, illetve bányászata általában nem olcsó, és a legtöbből a bolygó csak korlátozott tartalékokkal rendelkezik.

A jelentés szerint tavaly a szemétben heverő, általában ritka nyersanyagok összesített értéke megközelítette az 55 milliárd eurót, azaz a 17 ezer milliárd forintot.

Neked ajánljuk
Környezetbarát fóliával spórolnak meg több tonna műanyagot Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Mi vár a papírra az út végén? Áder János: a 21. század legfontosabb kérdése a víz Több mint egy évig vittek ebédet a rászorulóknak Kaposváron
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam