2018. december 13., Luca, Otília
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Maradt a kínai dominancia a zöldkötvénypiacon

2017-ben is Kína volt a világ legnagyobb zöldkötvény-kibocsátója: becslések szerint no­vember végéig összesen 24,9 milliárd dollár értékben bocsátott ki az állam kötvényeket környezetbarát beruházások finanszírozása érdekében. Már tavalyelőtt is a távol-keleti állam vitte a prímet e téren: 33,2 milliárd dollár értékben bocsátottak ki kötvényeket, ami a globális kibocsátás egyharmada volt.

A zöldkötvény ugyanúgy működik, mint a hagyományos módozatok, annyi különbséggel, hogy a kötvénykibocsátó a bevont forrást előre meghatározott – környezetbarát – célokra fordítja. A kínai állam így próbál minél több pénzt bevonni az ilyen beruházásokba.

A törvényhozás kidolgozta annak kereteit, hogy mi tekinthető zöldberuházásnak, bár vannak olyan elemzői vélemények, amelyek szerint a kínai és a nemzetközi gyakorlat eltérő.

A Financial Times által megkérdezett szakértők például arra hívták fel a figyelmet, hogy Kínában olyan projektek is megkaphatják a minősítést, amelyek az Európai Unióban vagy az Egyesült Államokban nem számítanának zöldberuházásnak: ilyen például a „tiszta szén” projekt.

A Reuters által megkérdezett szakértők szerint viszont a kínai projektek 90 százaléka az unióban és Amerikában is megkapná a szükséges minősítést. 

Neked ajánljuk
Egyre több a zöldtőke, de még messze nem elég Népszerű a zöldkötvény a pénzvilágban A K&H nyerte a Mastercard – Az év fenntartható bankja címet Környezetbarát, vegyszermentes, vízzel lemosható körömlakk gyerekeknek és felnőtteknek Jármű-korszerűsítés a Magyar Postánál
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam