2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zavarok a kínai zöldátmenetben

Kína 2018-ban a legnagyobb károsanyag-kibocsátású országból a környezetbarát megoldások élharcosává készül válni. Csakhogy a szénkorlátozástól az elektromos autók támogatásáig több fronton elindult reformok néhány ponton zavarokat is okoznak.

Az új irányvonalat fémjelzi a vállalatok környezetszennyező tevékenységének visszaszorítására hivatott új ellenőrző és büntető rendszer, a hulladékok importjának visszaszorítása, a szénfelhasználás mérséklése, valamint a mobilitás terén kilátásba helyezett elektromos fordulat. A környezet és a természet biztosan az újítások nyertesei között lesz, ugyanakkor számosan lesznek ideiglenesen a vesztesek között is.

Szén kontra hideg

Kína évente 300 millió tonna szenet használ fűtési célokra. Az elképesztő mértékű légszennyezés bőven indokolta a szénhasználat visszaszorítására irányuló állami intézkedéseket, a földgázhálózat ugyanakkor nem volt felkészülve akkora mértékű fogyasztásra, amivel ez járt volna. Az eredmény: didergő városlakók, a földgázt használó iparvállalatok leállítása, végül a széntüzelés újbóli engedélyezése a fűtési nehézségekkel küzdő településeken a megfelelő helyettesítőkkel üzemelő rendszerek kialakításáig.

A kisvállalatok fizetik meg az árát

Áprilisban a kínai környezetvédelmi minisztérium fél éven át tartó ellenőrző akciót indított a környezetvédelmi előírások betartásának ellenőrzésére a legfejlettebb ipari övezetet alkotó városokban. Az ellenőrzés a kisvállalkozásokra fókuszált, különös tekintettel a vegyi, kerámia- és cementüzemekre. A büntetés a működési engedély felfüggesztését, a gyártási eszközök elkobzását vagy épp az elektromos és vízhálózatról történő eltávolítást is maga után vonhatta. A büntetést jellemzően a nagyobb, több bevétellel és így a szükséges fejlesztésekhez forrással rendelkező vállalatok úszták meg.

Bántotta a szemét

Kína 2016-ban még a világ műanyaghulladékának felét importálta. A hatóságok állítása szerint az újrahasznosítható hulladékkal együtt gyakran veszélyes anyagok is érkeztek, többek között ezzel indokolták a szigorítást. A műanyagimport felfüggesztése az újrahasznosítás területén globálisan is komoly válsághoz vezethet. A szemétbiznisz feladásával a papír-újrahasznosításra épülő helyi vállalkozások és a szemétgyűjtésből élő szegények is sokat veszíthetnek.

Az elektromos autók előnyben részesítése, illetve a fosszilis üzemű járművek esetleges tiltása – amit egy kínai állami tisztviselő nyilatkozatában hosszú távú tervként említett – az ország olajexportőrei, így például Szaúd-Arábia kilátásait árnyékolhatja be.

Neked ajánljuk
Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: qz.com
Vissza
Hírfolyam