2021. február 26., Edina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarország a TOP 9-ben

Az élelmiszer-fenntarthatósági index (FSI – Food Sustainability Index) 34 ország helyzetét értékeli három pilléren keresztül: a táplálkozási kihívások, fenntartható mezőgazdaság, valamint az élelmiszer-veszteség és -hulladék. A gyűjtött adatok összesített eredménye szerint Magyarország bekerült a TOP 9 ország közé.

A Barilla Center for Food & Nutrition (BCFN) Alapítvány és az Economist Intelligence Unit (EIU) közös célja a fenntarthatósággal kapcsolatos tudás átadása. Az együttműködés eredményeként jelenik meg az FSI. A listát immár második éve Franciaország vezeti.

Magyarország olyan országok mellett szerepel előkelő helyen, mint Japán, Németország, Spanyolország, Svédország, Portugália, Olaszország és Dél-Korea. Ezek az országok jellemzően erős és hatékonyan végrehajtott kormányzati politikát mutatnak be, amely a három fő pillérre irányul.

A klímaváltozás, vízhiány, talajromlás, a gyors urbanizáció, a fenntarthatatlan gazdálkodási gyakorlat és a nyugatias étrendek felé való elmozdulás nyomást gyakorol az élelmiszerláncra.

Az élelmiszer-fenntarthatósági index fontos eszköz, amely segítséget nyújt a döntéshozóknak és más érdekelt feleknek az élelmiszerlánc fenntarthatóságának javítását célzó hatékony politikák kidolgozásához.

Az élelmiszer-hulladék kezelése a fejlődő világ egyik legfontosabb kihívása. A kukába kerülő hulladék egyrészt a feleslegesen elhasznált erőforrások, másrészt a bomlás során keletkező metán miatt jelent problémát. Európában a kormányok változatos eszközökkel küzdenek a probléma kezeléséért, de a siker azon is múlik, ami a háztartásokban történik.

Neked ajánljuk
A válság után is a fenntarthatóság a cél Davosban Áder János: alapvetően kell újragondolni a gazdasági működést Európát is elérték az afrikai klímaváltozás kihívásai Iparművészeti alkotások a fenntarthatóság jegyében – onine kiállítás Gyökeres változásokat hoz az ingatlanpiacon a klímaváltozás
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam