2020. február 24., Mátyás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az okosváros takarékos is

A  Las Vegasban futó CES technológiai show egyik fő témáját idén az okosvárosok adják. Mindenki jó környezetben akar élni, amit az okosvárosokban csúcstechnológiás eszközök tesznek lehetővé. A Bosch számos újdonságot mutatott be a felfutóban lévő piacon.

Az okosváros jövőbiztos, hatékony, jól szervezett, egészséges és egyszerűbben élhető, ezt mondja az átlagember a hétfőn sajtótájékoztatót tartó Bosch szerint. Hogy ez így legyen, ahhoz sok millió szenzorra, mesterséges intelligenciára és big data elemzésekre van szükség, és az sem elhanyagolható szempont, hogy ezek kiforrott és megfizethető megoldások legyenek.

Fotó: bosch.com

A Bosch elég nagy játékos az okosvárosok piacán, és naponta körülbelül négymillió szenzort gyárt le. A CES-en három olyan terméket mutatott be, amely Magyarországon is érdekes lehet:

A Climo egy hátizsák méretű, lámpaoszlopra felszerelhető szennyezésmérő műszer, és állítólag tizedannyiba kerül, mint a konténer méretű időjárás-állomások.

Közlekedés

A közlekedés sokféleképpen okosítható, a Bosch pedig a parkolást nézte ki magának mint megoldandó problémát. A parkolóhely-keresgélés közben elhasznált benzin összköltsége milliárdokban mérhető, és a közben kipufogott mérgező gázok is káros hatásúak.

Az igazán nagy előrelépést az jelenti majd, amikor az autók maguktól beállnak majd a legoptimálisabban elérhető szabad helyre a parkolóházban, és kérésre visszajönnek a beszállóhelyre, de ez még távolabbi jövő.

A Boschnál háromezer mérnök dolgozik az önjáró autók technológiáin, hogy ez megvalósulhasson. 

Árvízfigyelés

Most leplezték le a Bosch automatizált, ultrahangos szenzorokra és kamerákra épülő árvízfigyelő rendszerét, amelyet nemcsak állami szervezeteknek, hanem magánvállalatoknak is el szeretnének adni.

A cél az, hogy az érintettek időben tudjanak reagálni a fenyegető veszélyre. Bár hazánkban is akadnak nagy árvizek, a Boschnak sokkal fontosabb célpiac lesz Dél-Amerika és Ázsia, ahol gyakrabban előfordulnak földcsuszamlások és gyilkos áradások.

Nem csak tágabb lakókörnyezetünk lehet intelligens: otthonunk energiaköltségein is sokat faraghatunk az okosmegoldások használatával.

Neked ajánljuk
A környezettudatos jövő új állásokkal is kecsegtet A homokra alapozott építőipar romokat hagy maga után Az uniós klímavédelem új korszakot nyit az építőiparban Dübörögnek a cselekvésre tüzelő ütemek A műanyagok újrahasznosítása nem is olyan egyszerű
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam