2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Világszerte gyorsuló ütemben nőtt a fakitermelés

Már a hetedik egymást követő évben bővült a legfontosabb faipari termékek előállítása; a növekedés üteme 3-6 % közötti – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) nemrég megjelent elemzésében. A gazdasági növekedés, az új kelet-európai feldolgozókapacitások és a bioenergia iránti kereslet áll a globális trend hátterében.

A 2016-ig összesített adatok alapján a leggyorsabb ütemben Európában, Észak-Amerikában és az Ázsia–Csendes-óceán térségében növekedett a legfontosabb faipari termékek előállítása. A trend hátterében a pozitív gazdasági folyamatok, Kelet-Európa kibővült termelési kapacitása (különösen az úgynevezett OSB-lapok esetében), illetve a bioenergia iránti kereslet áll.

„Napjainkra globális szinten az összes faipari termék előállítása meghaladta a 2008–2009-es válság miatt visszaesett szintet” – mondta Mats Nodberg, a FAO erdészeti szakértője.

Leginkább a bútoripar által kedvelt forgácslapok és OSB-lapok vannak terjedőben: 2015-ben globálisan még alig 0,3%-kal nőtt a forgácslapok előállítása, ami 2016-ra 8%-ra ugrott, az OSB-lapoknál 7 és 10% volt a termelés bővülésének mértéke ugyanezen időszakban. A növekedést a kelet-európai (például oroszországi) új fűrészüzemek és a bővülő kínai és észak-amerikai termelés fűtötte.

A fapellet-előállításban is  hihetetlen mértékű növekedésnek lehettünk szemtanúi az elmúlt években, hogy az Európai Unió által meghatározott megújulóenergia-célok teljesíthetők legyenek. 2016-ban globálisan 6%-os volt a bővülés, évi 29 millió tonna a teljes előállítás – ennek több mint fele a nemzetközi piacokon talált vevőre.

Neked ajánljuk
Már a videójátékok világába is beszivárog a környezettudatosság A fenntartható vállalatok hitelezésére törekszik a K&H Magyar alapítású, nemzetközi innovációs központ segíti a zöldgazdaság feltörekvő szereplőit 19 kamionnyi hulladéktól szabadultak meg a pilisi erdők Új állásportál segíti a környezetiparban tevékenykedőket
Tovább a forrásra: forestpress.hu
Vissza
Hírfolyam