2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kínai zöld átmenet dilemmái

Tizenhárom havi mélypontra lassult a termelői árak emelkedésének üteme decemberben Kínában, ahogy a légszennyezettség csökkentését célzó kormányzati intézkedések visszafogták az ipari termelés bővülését, és ezzel mérsékelték a nyersanyagok iránti keresletet.

A kínai statisztikai hivatal adatai alapján elmondható, hogy a termelői árak tavaly decemberhez képest 4,9 százalékkal emelkedtek, ami 2016 novembere óta a legkisebb érték. Elemzők valamivel alacsonyabb, 4,8 százalékos növekedésre számítottak a novemberben mért 5,8 százalékos emelkedés után.

Kína a zöldintézkedések sorában az is vállalta, hogy fokozatosan leállítja a robbanómotoros autók gyártását és kereskedelmét – ez nemcsak globális érdek lenne, hanem saját is, hiszen a Time.com által idézett kutatásból az derül ki, hogy Dél-Kínában a lakosság harmada (!) már most is a légszennyezés és a szmog következményeként kialakuló betegségekbe hal bele.

Meglehet, mindez kevés lesz. Az időszakos korlátozások ellenére Peking a világ legnagyobb környezetszennyezőjének számít, és igencsak hozzájárult ahhoz, hogy 2017-ben ismét növekedhetett a világ szén-dioxid-kibocsátása: a Phys.org szerint idén a 2016-os szinthez képest 2 százalékkal többet küldtünk a levegőbe a szennyező anyagból.

A kínai zöld átmenetnek nem csak a helyi gazdaságra van hatása, az intézkedések más országokban is éreztetik hatásukat.

Neked ajánljuk
Harmincmilliárd forintos keretösszeggel újraindul a Zöld Nemzeti Bajnokok program A tőzsdei cégek többsége fittyet hány a fenntarthatóságra A hazai ipar egyik kitörési pontja az akkumulátor-iparág Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Tovább a forrásra: mno.hu
Vissza
Hírfolyam