2021. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tengerszint emelkedésének jogi, pénzügyi hatásai lehetnek

Az Exxon nem hisz abban, hogy bármilyen negatív hatást gyakorolna a környezetre. Kalifornia néhány nagyvárosának vezetése viszont ezt másképp gondolja. San Francisco, Oakland és még néhány  kaliforniai város vezetése több milliárd dolláros kártérítést követel az Exxontól, mivel szerintük az olajvállalat nagyban hozzájárult a klímaváltozáshoz és az általa okozott károkhoz. 

Az Exxon úgy gondolja, hogy egy hatalmas összeesküvés áldozata lett, mivel néhány kaliforniai nagyváros – többek között Oakland és San Francisco – milliárdos kártérítést akar behajtani az olajvállalaton. Az ő álláspontjuk szerint a cég nagyban hozzájárult az emelkedő tengerszinthez és a klímaváltozáshoz.

Az Exxon azzal védekezik, hogy a kaliforniai városvezetők is bevallották a kötvényeseiknek, hogy a klímaváltozás kockázatai kiszámíthatatlanok. A társaság szerint még Kaliforniában sem hisznek a klímaváltozásban, ami pedig történt, az pusztán támadás az Exxon ellen, és visszaélés a politikai hatalommal. Ebből arra következtet az Exxon, hogy Kalifornia pusztán a pánikkeltésre használja a klímaváltozást, de ha üzletről van szó, akkor számukra sem létezik a jelenség.

A vállalat azzal folytatta az érvelést, hogy ugyanezek a városok felhívták a lakosok figyelmét az emelkedő tengerszint okozta veszélyekre, de a befektetőiknek erről nem beszéltek.

A hatályos törvények szerint a kormánynak és a vállalatoknak egyaránt tájékoztatniuk kell a befektetőket a kockázatokról, mielőtt kötvényeket adnak el.

A hosszú ideje tartó huzavonában tavaly végül San Francisco és Oakland lett az első olyan amerikai nagyváros, amely a klímaváltozás okozta károk költségeit nem az adófizetőkön, hanem a felelősökön próbálta meg behajtani. Az öböl menti városok azt követelik az Exxon, Chevron, Shell, a BP és a ConocoPhillips olajtársaságoktól, hogy fizessék ki a tengerre épített védőfalak és a városok egyéb költségeit, amelyekre a klímaváltozás káros hatásai miatt volt szükség.

Neked ajánljuk
Vitairat a zöldfinanszírozásról A koronavírus-válság bebizonyította: a fenntartható vállalati működés nem múló divathullám A jövőkutató szerint nem a járvány, hanem a klímaváltozás miatt kell aggódnunk Szolárcserép vagy hagyományos napelem? Folytatódhat az afrikai nagy zöld fal építése
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam