2019. március 20., Klaudia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tovább drágul minden idők legnagyobb olajkatasztrófája

2010-ben a világ egyik legdurvább olajkatasztrófáját okozta a BP, amikor felrobbant a vállalat egyik fúrótornya a Mexikói-öbölben. A kártérítési eljárások a mai napig nem zárultak le, a végső számla már 65 milliárd dollárnál jár.

A British Petroleum (BP) fúrótornya 2010-ben robbant fel, amivel minden idők egyik legnagyobb olajkatasztrófáját idézték elő. A balesetben akkor 11 ember meghalt, és 780 ezer köbméter olaj szivárgott a Mexikói-öböl vizébe.

A katasztrófa óta közel nyolc év telt el, de még mindig nem lehet pontosan tudni, hogy mekkora büntetést kell kiszabni a BP-re a környezetszennyezésért. 

Az olajvállalat becslése 2016-ban 61,6 milliárd dollár volt, de ezt az összeget már jócskán meghaladja a jelenlegi számla.

A bíróságon összesen 390 ezer keresetet nyújtottak be a BP ellen a Deepwater Horizon katasztrófájával kapcsolatban, és ezeknek már a 99 százalékát elbírálták.

Az összeg 2017 utolsó negyedévében újabb 1,7 milliárd dollárral növekedett, amely a folyamatosan születő bírósági ítéletekből adódik össze. Így a jelenlegi számla összege 65 milliárd dollár – írja a The Guardian nyomán az origo.hu.

Neked ajánljuk
A világ legnagyobb nyugdíjalapjánál már nem annyira bíznak az energetikai szektorban Még mindig a Nissan Leaf a legnépszerűbb villanyautó Súlyos katasztrófa: akár ezer ember életét is kiolthatta az Idai ciklon Különös hattyúdal a modern ember vég nélküli tévedéseiről Re-Verzió no6: Erdők ideje
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam