2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Globális kockázatok a világon (2013–2018)

Kiterjedt kibertámadás és a Donald Trump amerikai elnök megválasztása óta romló geopolitikai helyzet az, ami miatt leginkább aggódik a globális elit – közölte a Világgazdasági Fórum (WEF) szokásos éves davosi találkozója előtt. A világ vezetőinek kétharmada úgy véli, hogy a 2017-es kockázatok tovább fokozódnak: a klímaváltozást és az extrém időjárást továbbra is a legaggasztóbb kockázatok között tartják számon.

A január 23-án kezdődő davosi Világgazdasági Fórum (WEF) előtt kiadott Globális kockázatok 2018 jelentésében a globális elit szerint az előttünk álló évtizedre vonatkozóan a legaggasztóbbnak talált dolgok listáját már nem a társadalmi polarizáció miatti aggodalom vezeti. Helyét átvette a kormányok és vállalatok egyre nagyobb kiberfüggősége, az ahhoz kapcsolódó hackertámadások kockázatai, vagy az ellenséges államok miatti félelem – írja a Bloomberg.

A globális kockázatokat értékelő felmérésben 30 potenciális globális kockázatra kérdeztek rá 999 üzleti döntéshozó, politikus és akadémikus megkérdezésével – akiknek 70 százaléka férfi.

A válaszokból kiderül, hogy bár a gazdasági kilátások javultak, 10 megkérdezettből 9 arra számít, hogy a vezető hatalmak közötti politikai vagy kereskedelmi összecsapások rosszabbodnak, sőt, mintegy 80 százalékuk egy háború kitörésének lehetőségét is valószínűnek tartotta.

Az első öt kockázati tényező valószínűség szerint, benne az első két helyen két környezeti tényezővel: a szélsőséges időjárással és a természeti katasztrófákkal Fotó: World Economic Forum jelentés / MTVA Sajtóadatbank / MTI

A világ vezetőinek kétharmada úgy véli, hogy a 2017-es kockázatok tovább fokozódnak: a klímaváltozást és az extrém időjárást továbbra is a legaggasztóbb kockázatok között tartják számon.

Súlyossága szerint a 2., 3., és 4. helyen környezeti kockázat áll (szélsőséges időjárás, természeti katasztrófák, illetve sikertelen alkalmazkodás a klímaváltozáshoz), az ötödik helyen pedig az ivóvízhiány áll geopolitikai kockázatként. Fotó: World Economic Forum jelentés / MTVA Sajtóadatbank / MTI

A teljes cikk a lenti linken olvasható.

Neked ajánljuk
Lemaradásban vannak a bankok a klímaváltozással kapcsolatos felkészülésben Az 5G nem csak digitális forradalmat, növekvő kibocsátást is jelent Gyilkos viharok dúltak Törökországban Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Forrás: napi.hu
Vissza
Hírfolyam