2020. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az USA vámot vetne ki a napelemekre

A hazai gyártók védelme érdekében importvámot vet ki az Egyesült Államok a napelemekre. Az első évben 30, a negyedik évtől 15 százalékos vámot szabtak ki, de az intézkedés lehetővé teszi évente 2,5 gigawatt teljesítményű összeszereletlen napelem vámmentes importját.

A napenergetika 28 milliárd dolláros, folyamatosan növekvő iparág az Egyesült Államokban, és 80 százalékban importalkatrészekre támaszkodik. A vámok bevezetése újabb csapás a megújuló energiára, és Michael Bloomberg volt New York-i polgármester szerint nem csupán a környezetre lesz káros hatással, de munkahelyeket is veszítenek vele, ráadásul emelkedni fog az amerikaiak villanyszámlája.

Az iparág érdekképviseleti szervezete 23 ezer munkahely megszűnésével számol idén a 260 ezerből, és arra figyelmeztetett, hogy a vámok miatt több milliárd dollár értékben halasztódnak vagy maradnak majd el beruházások.

A Bloomberg szakértője úgy becsüli, hogy az ipari napelemek ára nem egészen 10, a lakosságiaké 3 százalékkal drágul majd. A ClearView Energy független kutatóintézet az ipari projekteknél 6, a lakosságinál 4 százalékos áremelkedést vár.

Az amerikai gyártók részvényei a hírre azonnal szárnyalni kezdtek: a maroknyi elemgyártó legnagyobbika, a First Solar árfolyama például 6 százalékkal emelkedett már a hétfői zárás utáni kereskedésben. Ellentétes irányú volt a mozgás a beszállítók esetében: a legnagyobb német gyártó, az eladásai 46 százalékát az amerikai piacon realizáló SMA Solar árfolyama 4,6 százalékos csökkenéssel négyheti mélypontra esett, a norvég REC Silicon 1,2 százalékos veszteséget könyvelhetett el.

Érzékenyen érinti a döntés Kínát is, bár csak 8 százalékkal részesedik az amerikai piacból.

Kína a világ legnagyobb napelemgyártója, 2017-ben 68 gigawatt teljesítményű fotovoltaikus napelemet és 76 gigawattnyi napelemmodult állított elő.

A döntés senkit sem ért váratlanul, sőt ennél magasabb vámokra számítottak, ezzel is magyarázható a piaci reakciók visszafogottsága. Az amerikai cégek hónapok óta készültek a költségek emelkedésére, többen nagy mennyiségben halmoztak fel elemeket és egyéb alkatrészeket.

Neked ajánljuk
Jelentős forrásokat mozgósít a fenntarthatóbb működés érdekében a Nespresso A klímaváltozás ugyan a közbeszédben háttérbe szorult, de kiváló befektetés maradt Álomszerű reklámmal buzdít környezettudatosságra az IKEA Későbbre halasztották a döntést az új, uniós klímacélról Mose ismét megmentette Velencét
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam