2021. június 22., Paulina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A bútorbérlés lesz a jövő?

A lakberendezési vállalatok egyre nagyobb figyelmet fordítanak az újrahasznosítható alapanyagok használatára. A fogyasztói tudatosság növekedésére válaszul olyan új üzleti modellek kialakításán is dolgoznak, amelyek biztosíthatják, hogy a megunt termékek visszakerüljenek hozzájuk, és így a körforgásba.

Valószínűleg mára már senki nem kapja fel a fejét, ha meghallja, hogy valaki albérletben lakik, ez ugyanis teljesen elfogadott, sőt bizonyos helyeken preferált alternatíva is, arra azonban biztos kevesen gondoltak eddig, hogy nemcsak a lakásukat, hanem a benne lévő bútort is lehetne bérelni. Az IKEA-nak hála a jövőben azonban ez is megtörténhet, a svéd cég vezérigazgatója szerint ugyanis a vásárlók egyre ritkábban érzik azt, hogy birtokolniuk kell ingóságaikat – írja a Telegraph nyomán az index.hu.

Jesper Brodin, az IKEA vezérigazgatója a kérdéskörrel kapcsolatban elmondta: az emberek egyre inkább aggódnak amiatt, hogy a kidobott bútorok milyen hatással vannak a környezetre.

„Jelenleg elég radikális megoldásokat tesztelünk, ezekre pedig várostól függően eltérő az érdeklődés” – mondta Brodin, hozzátéve azt is, hogy Londonban például elég népszerű lehetne az elképzelés, mert nagyon sokan ingáznak, ők pedig általában nem annyira szeretnének még egy otthont felépíteni, így a bérlés számukra vonzó alternatíva. Japánban ugyanakkor például azzal próbálkoznak, hogy visszaveszik a kanapékat a vásárlóktól, így azokat kidobás helyett újra tudják hasznosítani.

A vezérigazgató a davosi Világgazdasági Fórumon kifejtette, hogy jelenleg éppen a tömeges újrahasznosítás felé haladunk a tömeges fogyasztás felől, így a fő cél alapvetően az, hogy létrehozzanak egy újrahasznosító rendszert, amely megfelel a vásárlók elvárásainak, ezáltal pedig egy fenntartható modell jöjjön létre.

Jesper Brodin emellett arra is kitért, hogy az IKEA jelenleg is dolgozik egy olyan, cellulózrostból készített anyag létrehozásán, amellyel egyszerűbb lenne környezetbarát bútorokat csinálni.

Neked ajánljuk
Már a videójátékok világába is beszivárog a környezettudatosság A fenntartható vállalatok hitelezésére törekszik a K&H Konferencia a zöldpénzügyek és -gazdaság európai kérdéseiről A belga bíróság szerint az elégtelen klímapolitika az emberi jogok megsértését jelenti Itt a nyári menetrend: nem kell ahhoz autó, hogy eljuss a tóhoz!
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam