2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2017 a megújuló energia éve volt

A világ összesített zöldenergia-befektetése tavaly elérte a 333,5 milliárd dollárt, ami 3%-kal haladja meg a 2016-os értéket, és a valaha mért második legmagasabb éves befektetési összeg. 2010 óta összesítve 2,5 billió dollár került  befektetésre a zöldenergiákba.

A Bloomberg New Energy Finance (BNEF) egy iparkutató vállalat, amelynek célja az energiaszektorban tevékenykedő szakemberek döntéseinek támogatása. Hat kontinensről származó szakértői csapata független elemzést ad, és bepillantást nyújt az energiaszektor változásaiba, ezzel segítve a döntéshozókat az energiagazdaság változásainak nyomon követésében. 

A BNEF felmérése szerint a napelemes rendszerek telepítésének egyedülálló fellendülése 2017-et rekordévvé tette Kínában. Emellett eltörpültek a máshol lezajlott változások, így a befektetések megugrása Ausztráliában és Mexikóban, illetve visszaesésük Japánban, az Egyesült-Királyságban, valamint Németországban.

Jon Moore-nak, a BNEF vezérigazgatójának értékelése szerint: „A 2017-es értékek különösen figyelemreméltóak, ha tekintetbe vesszük, hogy a napenergia költségei folyamatosan zuhannak.” Egy átlagos teljesítményű ipari léptékű napelemes rendszer 25%-kal olcsóbban termel meg 1 MW áramot, mint két évvel ezelőtt.

A napenergia-befektetések összege 2017-ben – globálisan – a költségek csökkenése mellett is elérte a 160,8 milliárd dollárt. A világszintű összkiadás fele, 86,5 milliárd Kínában került elköltésre.

Ez 58%-kal meghaladja a 2016-os értéket, és becslések szerint 53 GW napelem-kapacitás felállításával járt, szemben a 2016-ban telepített 30 GW-al.

Justin WU, a BNEF ázsiai kirendeltségének vezetője elmondta: „Kínában 20 GW-al több napenergia-kapacitást került felállításra, mint amit előre jeleztünk. Ennek két fő oka volt: a növekvő támogatási teher és a növekvő teljesítménykorlátozás ellenére a kínai vezetés az ipar felől jövő nyomás hatására nem fogta vissza az állami kvótán felüli ipari léptékű projekteket. A projektek fejlesztői abban bíznak, hogy az elkövetkező években támogatásban részesülnek majd.”

„Másrészt, a napelem ára tovább esik Kínában. Sok projekt kerül kivitelezésre háztetőkön, ipari parkokban, illetve egyéb területeken. Ezek a létesítmények –amelyeket a nagyfogyasztók saját energiaigényük fedezésére hoztak létre minimális támogatás mellett – nem esnek az állami kvóta hatálya alá.”

Befektetések szektorok szerint

A teljes zöldenergia-szektor befektetéseinek 48%-a, 160,8 milliárd dollár a napenergiában került befektetésre. 

A szélerőművek jelentették 2017-ben a második legnagyobb befektetési kategóriát, 107,2 milliárd dollár értékben. Ez 12%-kal a 2016-os szint alatt maradt, ugyanakkor rekordméretű projektek kerültek megvalósításra.

A harmadik legfontosabb szektort az energiahatékony technológiák jelentették. Az okos mérőműszerek és az akkumulátorkapacitás eszközfinanszírozása, valamint a specialista vállalatok tőkeemelése az okoshálózatok, hatékonyság, tárolás és az elektromos járművek terén 48,8 milliárd dolláros rekordot ért el.

A fennmaradó szektorok erősen lemaradva a biomassza és a „szemétből nyert energia” volt 36% visszaeséssel 4,7 milliárd dollár értékben, a bioüzemanyag 2 milliárd dollár értékben, a kis léptékű vízi erőművek 14%-os csökkenéssel 3,4 milliárd dollár értékben, szén-dioxid-csökkentő szolgáltatások 4%-os csökkenéssel 4,8 milliárd dollár értékben, a geotermikus energia 34%-os csökkenéssel 1,6 milliárd dollár értékben, és a tengeri erőművek 14%-os csökkenéssel 156 millió dollár értékben.

(Az összesített zöldenergia-befektetések nem tartalmazzák az 50 MW-nál nagyobb léptékű vízi erőművekre vonatkozó értékeket, de a lezárult befektetési döntések összege mintegy 40-50 milliárd dollárra tehető 2017-ben.)

BNEF előzetes becslése alapján rekordléptékű, 160 GW-os zöldenergia-termelési kapacitás került megrendelésre 2017-ben (a nagy vízi erőművek nélkül), ami a következő módon oszlott meg teljesítmény szerint: napenergia 98 GW, szél 56 GW, biomassza és szemétből nyert energia 3 GW, kis léptékű vízerőművek 2,7 GW, geotermikus erőművek 700 MW és tengeri erőművek kevesebb mint 10 MW.

Neked ajánljuk
Búcsút mond a gázkazánoknak Hollandia A fosszilis ipar gigantikus projektjei alááshatják a klímacélok megvalósítását Bécs leszámol a földgázzal Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: bnef.com
Vissza
Hírfolyam