2018. szeptember 20., Friderika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Az ENSZ fenntartható fejlődési céljai csak összefogással finanszírozhatók

Egy új tanulmány szerint a köz- és magántulajdonú pénzügyi alapoknak növelniük kell a források összevonását a globális fenntarthatósággal és klímaváltozással kapcsolatos projektek finanszírozása érdekében.

A klímaváltozás leküzdése és az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak eléréséhez közfinanszírozású és privát bankok és intézetek sokkal nagyobb összefogására lenne szükség a projektek úgynevezett vegyes finanszírozása érdekében.

Vegyes finanszírozásról beszélünk, amikor a fejlődési célokhoz kapcsolódó projektekbe köz- vagy jótékony célú tőkét vonnak be a privát szektor befektetési hajlandóságának ösztönzése érdekében. Ennek a piacnak az értéke jelenleg globálisan eléri az 50 milliárd dollárt, de a szakértők várakozásai szerint a következő három-négy évben ez az összeg a duplájára nőhet.

Az Üzlet és Fenntarthatósági Célok Bizottság riportja szerint a magánszektor befektetői a vegyes finanszírozásban való részvétellel belépést nyernek a fejlődő világ gyorsan növekvő piacaira. A bizottság saját munkacsoportot hozott létre, hogy megvizsgálja, hogyan fokozható  a vegyes finanszírozás alkalmazása.

A munkacsoport arra jutott, hogy a legnagyobb problémát az elaprózottság jelenti: a köz- és magánbefektetők forrásainak összevonására, nagyobb pénzügyi alapok létrehozására lenne szükség.

A jelenleg jellemző 100 millió dollár értékű alapok helyett 1 milliárd dollár értékűeket kell létrehozni, ami nagyobb léptékű projektek finanszírozását tenné lehetővé.

A bizottság vezetője, Malloch Brown elmondta: „Ha komolyan tenni akarunk a fenntartható fejlődési célok finanszírozási nehézségeinek megoldásáért, a teljes befektetési rendszerben cselekvésre lesz szükség a vegyes finanszírozás arányának növelése érdekében.” A magántőke nagyobb arányú bevonása elengedhetetlenül szükséges a fejlődési célok eléréséhez, különösen a fejlődő gazdaságok infrastruktúrájának fejlesztése esetében.

Az Üzlet és Fenntartható fejlődés Bizottság a munkacsoport jelentését Better Finance, Better World címen elérhetővé tette konzultáció céljából, ennek eredményeit is figyelembe véve készítenek majd egy jelentést a Világbank és az IMF áprilisi találkozóira.

Neked ajánljuk
A fogyasztók már nem elégednek meg a „zöldre festéssel” Hétmilliárdos fejlesztésével lekörözte a kibocsátási előírásokat a váci cementgyár 7 megatrend, amely megállíthatja a globális felmelegedést Trump „környezetvédelmi” minisztériuma egy döntéssel évi 180 ezer tonna metánt szabadított a légkörre A Brenetsi-tó vízszintje naponta 16 centiméterrel csökken
Tovább a forrásra: theguardian.com
Vissza
Hírfolyam