2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az EU-átlag felett adózunk a környezetvédelemért

Abszolút értelemben nőttek, az összes adóbevételhez képest azonban csökkentek a környezetvédelmi célú adóbevételek az Európai Unióban 2006 és 2016 között. Az egyes tagállamokat sorrendbe állító listán Magyarország a mezőny második felében található, de a környezetvédelmi célú adók aránya így is meghaladja az EU-átlagot. 

A környezetvédelmi jellegű adókból és elvonásokból összességében 364,4 milliárd dollárnyi bevétele származott az EU tagországainak 2016-ban, szemben a 2006-ban beszedett 296,5 milliárd dolláros bevétellel az Eurostat adatai alapján. Az összes kormányzati adóbevételen belül az arányuk ugyanakkor 6,4 százalékról 6,3 százalékra mérséklődött.

A környezetvédelmi célú adóbevételek több mint kétharmada (76,9%) különféle módokon az energiaágazathoz kapcsolódik, közel 20 százalékuk (19,7%) a szállítási ágazathoz, és csak mintegy 3,4 százalékban terhelik kimondottan a szennyezést és a nyersanyaghasználatot.

Az egyes tagállamok meglehetős szórást mutatnak abban a tekintetben, hogy adóbevételeiknek mekkora arányát teszik ki a környezetvédelmi célú elvonások.

Talán némi meglepetésre a legnagyobb arányt az egészhez képest a kelet-európai, balkáni országokban érik el a környezetvédelmi adók, a legkisebb részarányt pedig a hagyományosan leginkább környezettudatos államokban.

A portfolio.hu cikke részletes infografikán hasonlítja össze az Európai Unió tagországaira jellemző környezetvédelmi adókat.

Neked ajánljuk
Németország is zöldkötvényt bocsátott ki Ambiciózus fenntarthatósági programot indított a Tommy Hilfiger Jelentős forrásokat mozgósít a fenntarthatóbb működés érdekében a Nespresso ENSZ-közgyűlés: Brazília kikéri magának, Kína elkötelezett a klímavédelem mellett Elindult az illegális hulladék felszámolására indított program kistelepülési szakasza
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam