2019. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kevesebb beruházást hoz a Metár szigorúbb szabályozása

Zuhant tavaly azon vállalkozások száma, amelyek támogatást szerettek volna szerezni a megújuló alapú energiatermelésükhöz. Továbbra is a napenergia vitte a prímet. Tavaly körülbelül tizedannyi (összesen 264) támogatási kérelem érkezett a Magyar Energetikai és Közmű-szolgáltatási Hivatalhoz (MEKH) megújuló alapú energiatermelés támogatására, mint az előző évben, és ezek jóval kisebb kapacitást is képviseltek.

A hatalmas zuhanás egyik – de egyszeri – oka a rendkívül magas bázis volt. Az igénylési rohamot az váltotta ki, hogy csak 2016. de­cember 31-ig lehetett kérelmezni a 2016 végéig hatályos támogatási formára, a KÁT-ra való jogosultságot, de a már kiosztott jogosultságok tovább élnek.

A KÁT helyett 2017. január 1-jétől hatályos Metár sokkal szigorúbb. Elvárás lett például – mutat rá a hivatal – a tervezett beruházások előkészítettsége, így a jóváhagyott csatlakozási terv felmutatása.

A hivatal a 2017-ben megcsappant érdeklődés – pontosabban a kérelmek 2016 végére történő előrehozatalának – további lehetséges magyarázataként említi, hogy korlátos lett a támogatási kassza. Évente egymilliárd forint új támogatás osztható ki a 0,5 megawatt alatti új erőműveknek (ez a KÁT-nak a Metárban, más feltételek melletti folytatása), 500 millió forint az 1 megawatt alatti új erőműveknek, pályázaton pedig további 1 milliárd forint, szintén új támogatásként.

A múlt évtől már rövidebb a támogatási időtartam, mint előzőleg a KÁT-ban volt. A nagyobb projektek esetében pályázni kell a támogatásra, továbbá viselni kell az úgynevezett kiegyenlítési költségeket, amelyek akkor merülnek fel, ha az adott erőmű nem az előre megadott menetrendje szerint termel.

A hivatalhoz – a szélerőművek kivételével – csak az 1 megawatt alatti erőművek, a demonstrációs projektek és a már működő biomassza-biogáz erőművek fordulhatnak pályázat nélkül támogatásért. A fél megawatt alatti új erőműveknél lényeges szigorítás a KÁT-hoz képest, hogy a pályázat nélküli Metár-támogatás feltétele a már említett, a hálózati engedélyes által jóváhagyott hálózati csatlakozási terv megléte.

Neked ajánljuk
A P&G újabb lépést tett a fenntarthatóság felé A fenntartható kakaóval a Mondelēz-re (és ránk is) édesebb jövő vár Csökkenti a műanyagok felhasználását a P&G Erkölcsi és jogi kötelezettség az éghajlatváltozás elleni küzdelem Hallottál már a környezetbarát kenderházról? (videó)
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam