2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöldítő befektetések

Rengeteg pénz hiányzik az ENSZ által kitűzött Millenniumi Fejlesztési Célok, illetve a helyükbe lépett Fenntartható Fejlődési Célok megvalósításához. A Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon is röpködtek a számok azzal kapcsolatban, az évente szükséges befektetések mekkora hányada nem áll rendelkezésre a 2030-ig kitűzött célok megvalósításához. A fórumon szó esett arról is, mit tehetnek a befektetők, hogy zöldebb üzleti lehetőségek felé áramoltassák tőkéjüket.

A  világ kormányai és vállalatai közel sem fektetnek elegendő pénzt az ENSZ égisze alatt deklarált fejlesztési célok megvalósításába ahhoz, hogy egy olyan világ jöhessen létre, ahol a vagyoni egyenlőtlenségek nem akkorák, mint ma, és ahol mindenki méltósággal élhet, emberi mivoltában nem kisemmizve és megnyomorítva – mert szavatolva vannak az alapvető emberi jogai, például az élelemhez, lakhatáshoz, egészségügyi ellátáshoz való jog.

Akadályok

Alapvetően kettős problematika nehezíti a fenntartható fejlődésbe történő invesztálást. Az egyik a greenbashing (kb. zöldverés), amikor a zöldgazdaságot a befektetők túl szűkös, nem elég nagy hozamot kínáló üzletnek látják, s úgy vélik: az ökológiai, környezetvédelmi megfontolások nem kedveznek a magas profitnak.

A másik a greenwashing, amikor „zöldre mossák” a cégek magukat, vagyis túloznak a tevékenységük környezetkímélő voltát illetően, sokkal zöldebbnek állítják be cégüket, mint amilyen. E két probléma közismert, s elősegítette azt a helyzetet, hogy sok befektető távol tartja magát a zöldgazdaság üzleti lehetőségeitől.

Lehetőségek

A kedvező társadalmi és környezeti hatás akkor találkozhat magas nyereségességgel, ha a cégek és befektetők olyan bizniszekben utaznak, melyekből túlságosan gyér a kínálat. Azoknál a termékeknél és szolgáltatásoknál, ahol alulkínálat van, a vállalkozók nemcsak piaci rést tölthetnek be a kiszolgálatlan piaci és fogyasztói igények kielégítésével, és termelhetnek ezáltal átlagon felüli hozamot realizálva, de a társadalom javát is szolgálhatják, írta Sara Ferarri a Reuters blogján.

A zöldgazdaság segítésének másik módja, ha a befektetők és a befektetési cégek a Világbank vagy egyes multik zöldkötvényeit veszik, mely kötvények környezetkímélő beruházásokat finanszíroznak. (Az Apple és a Unilever is bocsátott már ki ilyet.)

Egy Gunnar Friede, Timo Busch és Alexander Bassen által jegyzett 2015-ös tanulmány rámutatott, hogy nincs negatív (kedvezőtlen) összefüggés az ökológiai és társadalmi érdek érvényesítése és a magas hozam érdeke között. Ezt a konklúziót több mint kétszáz vizsgálat elemzéséből szűrték le, amiket 1970 és 2014 között végeztek kutatók.

A zöldbefektetések fontos típusa a hatásbefektetés, amelynél nemcsak a pénzügyi hozam, de a befektetés révén elért változás is mérhető. A hatásbefektetésekről részletes képet kaphatunk a piacesprofit.hu írásából.

A Fenntartható Fejlődési Célok megvalósításához az Üzlet és Fenntarthatósági Célok Bizottság elemzői szerint a köz- és magánbefektetéseket összekapcsoló vegyes finanszírozás növelésére lenne szükség.

Neked ajánljuk
Harmincmilliárd forintos keretösszeggel újraindul a Zöld Nemzeti Bajnokok program A tőzsdei cégek többsége fittyet hány a fenntarthatóságra A hazai ipar egyik kitörési pontja az akkumulátor-iparág Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam