2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Valamennyi nemzetnek jelentős összeget kell a klímavédelembe fektetnie

Valamennyi nemzetnek jelentős összeget kell a klímavédelembe fektetnie, aminek forrását nem a lakossággal kell megfizettetni, fejtette ki Chikán Attila közgazdász a Magyar Katolikus Rádióban. Az akadémikus Sályi András vendége volt a Délutáni találkozás szerdai műsorában.


Chikán Attila közgazdász kifejtette: Lehet, hogy első pillantásra igazságosnak tűnik, ha ugyanúgy bánunk a lakossággal, mint a nagy ipari termelőkkel, akiknek egyébként ezeket a költségeket ma is valamilyen módon kezelni kell, de második oldalról azt kell hogy mondjam, hogy a nukleáris ipartól se kérte vissza senki azt a pénzt, amit honvédelem címszó alatt a '40-es, '50-es, '60-as években befektettek mindenféle megtérülés nélkül – mert volt egy cél, hogy ez az ipar kiépüljön.

Chikán Attila úgy véli,

alapcél az, hogy a megújuló ipar kiépüljön, és nemcsak a klímavédelem miatt, hanem az összes egyéb pozitív hatása miatt. Azért, mert a világ erre megy.


A magyar szabályozást méltatva a szakértő úgy fogalmazott: „lelkes, vannak próbálkozások, de nem mindenhol elég hatékony.”

Az ipari méretű megújulók terén Chikán Attila szerint elég jó a helyzet a megújuló támogatási rendszernek, a METÁR-nak köszönhetően. Ez a megújuló elektromos energia létrejöttét segíti azáltal, hogy speciális támogatást ad. Több százmillió, ha nem milliárd euró méretű befektetési lehetőség jött létre ebben az iparágban a 2000-es évek Magyarországán, tehát ezzel olyan nagy baj nincs – tette hozzá Chikán Attila. 

Napelemekkel fejlesztették a budapesti Szent Margit Kórházat   Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A szakértő ugyanakkor nagyon meghatározó kérdésnek tekinti, hogy a '20-as években Magyarország milyen megújuló nemzeti cselekvési tervet hajt majd végre. „Most van egy óriási naperőmű-építési láz. Meg kell várni, hogy ennek mi lesz az eredménye – akkor lehet majd a helyzetet felmérni. (...) A következő két évben nagyon sok fog épülni, akár összességében két év alatt nagyobb kapacitás épülhet ki megújulóban, mint amennyi eddig összesen volt” – értékelte a helyzetet a közgazdász akadémikus.

Neked ajánljuk
Eltúlozzák a fenntarthatóság terén elért eredményeiket a nagy techcégek Fontos adalék a fenntartható irodához – a tintasugaras nyomtatók kevesebb energiát fogyasztanak Új nyersanyagbeszerzési stratégiával zöldül a német Lidl A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Forrás: Katolikus Rádió
Vissza
Hírfolyam