2019. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az árvízveszély hozza a következő globális lakáshitelválságot!

Floridában a polgármesterek már vészhelyzet-szcenáriókkal számolnak: az árvízveszély elértéktelenítheti az ingatlanokat, amitől megcsappannak a helyi adóbevételek. Másutt is lakáshitelek tömegei buknak majd be. A probléma nemcsak a tengerparti városokra, hanem a folyók közelében lévő településekre is érvényes a világon mindenütt.

Dél-Floridában a tengerszint 1992 óta több mint 10 centimétert emelkedett. A Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) előrejelzései szerint 2060-ra további 7,5 centiméteres emelkedés várható. Az évszázad végére a Zillow kivetítései szerint 934 000 már most létező floridai ingatlan válhat a hullámsír rabjává, mintegy 400 milliárd dollár összértékben.

A Bloomberg hírügynökség Coral Gables példáját elemezte. A város tulajdonképpen Miami, illetve az agglomeráció része. Lakóinak száma közel 47 000. A városnak 75 kilométernyi partszakasza van. Ingatlanjai összértéke 3,5 milliárd dollár. A polgármester, Jim Cason munkatársaitól bekérette az adatokat arról, mennyi hajó köt ki a város csatornáit átszelő hidaknál. (Háromszázkét hajóról van szó.)

Coral Gables Fotó: Wikimedia Commons/Averette

Ha a vízszint olyan magasra emelkedik, hogy a hajók nem tudnak átbújni a hidak alatt, tehát leáll a vizi közlekedés, akkor elkezdenek zuhanni az ingatlanárak, véli a polgármester, aki szerint a bólyák játsszák itt azt a szerepet, amit a kanárik a bányában. Mutatják, ha nagy baj van.

A város anyagi ellehetetlenülése nagyjából így menne végbe:

  • A gyakoribbá váló áradások miatt emelkednek a biztosítási díjszabások.
  • A bankok kevésbé hajlandók lakáshitelt nyújtani itteni vásárlásokhoz.
  • A külföldi ingatlanvásárlók elijednek.
  • Tovább zuhannak az ingatlanárak.
  • Emiatt a bankok többé nem nyújtanak 30 éves futamidejű jelzálogkölcsönöket.
  • A vásárlók egyre szűkülő köre újabb eladási hullámot generál.
  • Ha a polgármesteri hivatal bevételei visszaesnek, nehezen tudja biztosítani az alapvető szolgáltatásokat, amik ahhoz szükségesek, hogy élhető maradjon a város.
  • Ettől aztán még tovább zuhanhatnak az árak.
Neked ajánljuk
Varsót is elérte már az árvíz Mi köze egy budapesti méhészet egymillió méhének a szállodaiparhoz? Vízben úszott Egerszólát Klímavédelmi szükséghelyzetet hirdetett 13 német város A macskák napelemet vennének
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu/klimablog
Vissza
Hírfolyam