2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több amerikai dolgozik otthonról, és ez így van jól

Sokat köszönhetünk a technológiai újításoknak, melyek megannyi változás mellett sok-sok könnyebbséget is hoznak az életünkbe. A digitális gazdaság térhódításának köszönhető az is, hogy ma már egyre több területen válik lehetővé az otthoni munkavégzés. A távmunka pedig – a vele járó kényelmi faktor mellett – természeti környezetünknek is áldás.

Többé már nem kell sorban állnunk egy mozinál, vagy várni, hogy a tv végre leadja kedvenc filmünket, hiszen minden ott van az ujjbegyeinknél, és csak pár gombnyomás, hogy akkor nézzünk meg egy filmet, amikor mi akarjuk, reklámok nélkül. A digitális gazdaság térhódítása ma már számtalan előnyt kínál a mindennapokban, igaz, a vadhajtásait és veszélyeit is kezelnünk kell. A legnagyobb áldások között pedig ott van az is, ami nemcsak fogyasztási szokásainkat, hanem munkakultúránkat is egyre inkább átalakítja. 

Egy, a Joule-ban publikált tanulmány szerint egyre több amerikai dolgozik otthonról. Ez természetesen az érintettek életminőségét és energiafelhasználását is jelentősen befolyásolja. A University of Texas at Austin és a Rochester Institute of Technology munkatársai 2003 és 2012 közötti adatokat néztek át azt illetően, hogy hogyan is nézett ki, közel 11 000 amerikai munkavállaló napi rutinja.

Munka? Otthon, édes otthon...  Fotó: Pixabay

A kutatók azt találták, hogy 2012-ben az amerikaiak átlagosan nyolc nappal többet töltöttek otthon, mint 2003-ban. Ebből kifolyólag, hogy több időt töltöttek otthon, kevesebb időt töltöttek utazással (összesen 1,2 nappal kevesebbet), és kevesebb időt töltöttek nem lakóépületekben (összesen 6,7 nappal kevesebbet). Azt is kimutatták, hogy a kérdőívet kitöltők életkorától is nagyban függött az, mennyi időt töltenek otthon. A 18 és 24 éves korosztály átlagosan két héttel több időt töltött otthon 2012-ben, mint 2003-ban. Ez a populáció többi rétegéhez képest 70 százalékkal magasabb változás.

Amikor arról kérdezték az embereket, hogy mit csináltak, amikor otthon voltak, a legtöbben azt válaszolták, hogy dolgoztak, videókat néztek vagy számítógépeiket használták. Emellett pedig több időt töltöttek a „szükségletek” kielégítésére, mint az alvás, főzés, evés.

Azonban a kutatók nemcsak azt nézték meg, hogy mennyivel több időt töltenek otthon az amerikaiak, hanem azt is, hogy ez az életmód miként változtatta meg az energiafelhasználásukat. Meglepő eredményre jutottak, ugyanis a tény, hogy több időt töltöttek otthon, 1700 milliárd BTU-val csökkentette az ország energiaigényeit. (1 BTU az az energia, amely képes 1 font vizet 1° F (Fahrenheit) fokkal emelni vagy csökkenteni. 1 BTU/h = 0,293 W - minker.hu) Ez nagyjából 1,8 százaléka a 2012-ben felhasznált energiának.

Ha többen dolgoznak otthonról, kevesebb üzemanyagra van szükség a közlekedéshez, ami azért is rendkívül fontos, mert 2015-ben a karbonkibocsátás 27 százaléka a közlekedésből származott az USA-ban.

A távmunka vagy a csökkentett munkaidő így jól láthatóan nem csupán az emberek életét könnyíti meg azzal, hogy jóval kevesebb időt kell a munkába járásra fordítaniuk, de a környezeti fenntarthatóságra is igen jótékony hatással van.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: tisztajovo.hu
Vissza
Hírfolyam