2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kezdetét vette Brüsszelben a körkörös gazdaságról szóló konferencia

Két évvel az Európai Unió körkörös gazdasági csomagjának elfogadását követően a tervbe vett kezdeményezések több mint fele megvalósult. A jövőbeli célok megvitatására, lehetséges új területek kijelölésére és az Európai Körkörös Gazdaság Érintetti Platfrom első eredményeinek megosztására az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság, valamint az Európai Bizottság február 20–21-én konferenciát tart.

A Konferenciát Frans Timmermans, az Európai Biztottság alelnöke nyitotta meg. Beszédében kijelentette, korábban soha nem látott mértékű egyetértés alakult ki azzal kapcsolatban, hogy a gazdasági modellünket meg kell változtatnunk. Az ENSZ-ben elfogadott fenntartható fejlődési célok részletes térképként szolgálnak számunkra a jövőre nézve – egyben az egyetlen járható irányt is kijelölik egy kiszámíthatatlan, forrás- és gazdasági kihívásokkal szembenéző világban – fogalmazott a politikus.

Az eddig elért eredmények

2015 decemberében az Európai Bizottság bemutatott egy körkörös gazdasági csomagot, amely egy nagyra törő, de ennek ellenére reális intézkedéscsomagot tartalmazott a termékek teljes életciklusára nézve. Frans Timmermans az elmúlt két év eredményeit értékelve elmondta: valamennyi tervezett intézkedés megvalósult, és az elkövetkező év során az utolsó pontok is helyre kerülnek.

„Nagyot léptünk előre a hulladékszabályozás területén, ami Európa hulladékkezelési rendszerét a legfejlettebb regionális rendszerré fogja tenni.”

Az Európai Parlament és a Tanács előzetes megállapodásra jutott, Frans Timmermans bizakodását fejezte ki, hogy mielőbb végleges döntésre is sor kerül, mert ez fogja megteremteni a tervezhető jövőt és a piac számára feltétlenül szükséges kiszámítható, biztonságos hátteret.

Vannak egyéb fontos munkaterületek is a körkörös gazdaságban, így a vegyi és hulladékpolitikánk összehangolása, a finanszírozás, a kutatás, a kommunikáció, és az elért eredmények jobb mérése és nyomon követése. Beszéde további részében azonban a műanyagokkal kapcsolatos feladatokra összpontosított, a jelen egyik legfontosabb, legégetőbb környezetvédelmi és gazdasági kihívására. 

Műanyag-stratégia

„A műanyaghulladék megfojtja az óceánjainkat, elpusztítja az élővilágot és veszélyezteti az egészségünket. Mikroműanyagot találunk a levegőben, az ivóvízben, még az ételeinkben is. Az, ahogy ma a műanyagot előállítjuk, használjuk, majd megszabadulunk tőle, egyszerre jelent veszélyforrást és elszalasztott gazdasági lehetőséget. Ezért tennünk kell valamit.”

Az európai vásárlók minden évben 25 millió tonna műanyaghulladékot állítanak elő, nagyon kicsi újrahasznosítási számok mellett. Ami azt jelenti, hogy a műanyag csomagolás gazdasági értékének mintegy 95%-a elveszik a gazdaság számára.

Felhívta a résztvevők figyelmét a bizottság által 2018 januárjában előterjesztett európai uniós műanyag-stratégiára, amely egy új, okos, innovatív és fenntartható műanyagipar képét vetíti előre. Olyan iparét, amelyik kihasználja az újrahasználat és az újrahasznosítás hatalmas lehetőségét a termelési, előállítási folyamatban. Megcélozza a teljes értékláncot (value chain), összehangolja a gazdasági és környezetvédelmi célokat. 

Használj keveset, használd többször, hasznosítsd újra! Fotó: Andy Arthur/ Flickr

Olyan közös ügyről van szó, amely érdekében várható és egyben elengedhetetlen az ipar, a civilek és a közszféra együttműködése a szükséges új gazdasági modell bevezetésére és támogatására. A feladat nem önmagában gazdasági vagy tudományos kihívás, hanem szervezési. Arról szól, hogyan vonunk be minden érdekeltet, érintetett, minden egyes állampolgárt.

Beszédében sorra vette, milyen lépések történtek eddig a stratégia céljainak elérése érdekében, illetve hogy milyen lehetséges lépéseket tart még kivitelezhetőnek annak érdekében, hogy 2030-ra minden műanyag csomagolóanyag újrahasználható vagy újrahasznosítható legyen, hogy növekedjen az újrahasznosított anyagok, termékek iránti kereslet, hogy visszaszorítsák az egyutas műanyagokat – amelyek a tengerparti hulladék 50%-át alkotják – valamint hogy megszüntessék a mikroműanyagok további elterjedését a környezetünkben.  

Záró gondolatként kiemelte

A természeti erőforrások iránti igényünk fenntarthatatlan szintet ért el. Mi, politikusok, üzletemberek, vásárlók és polgárok nem tehetünk mást, mint hogy alternatív megoldások felé fordulunk.

Ahhoz, hogy ezeknek a kihívásoknak megfeleljünk, hogy a változásokkal járó előnyöket képesek legyünk megragadni, vissza kell térnünk az alapokhoz, és újra kell gondolni tradicionális elképzeléseinket.

Neked ajánljuk
A dobd el gazdaság aláássa a klímacélok teljesítését Új utak nyílhatnak a szén-dioxid gazdasági hasznosítására 25 ezer eurót érhet egy jó ötlet A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Tovább a forrásra: europa.eu
Vissza
Hírfolyam