2019. szeptember 15., Enikő, Melitta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kreatív energiák – kihirdették az MVM Edison Light Up! nyerteseit

Kihirdették az első hazai energetikai startuppályázat, az MVM Edison Light Up! nyerteseit. A beérkezett 118 pályamunka közül 12 került ki győztesként, melyeket 1 millió Ft nyereménnyel díjaztak, és kaptak lehetőséget, hogy részesei legyenek az inkubációs mentorprogramnak. Ezzel nagy esélyhez jutottak, hogy az eddig titokban dédelgetett kreatív energetikai ötleteik valóra váljanak. 

A high-tech díjátadón fényre lépő tizenkét nyertes pályázatot fejenként egymillió forinttal honorálta a zsűri, valamint belépést nyertek a második forduló inkubációs mentorprogramjába, amely végén a tizenkét pályázatból négy végső nyertes maximum 50 millió forint összegű magvető befektetésre és inkubációs/akcelerációs szolgáltatásainak igénybevételére kap lehetőséget, hogy a jövő meghatározó vállalkozásává váljon.

Az öttagú zsűri által legjobbnak választott pályázatokra jellemző, hogy energetikai újításra hívják fel a figyelmet, vagy egy már működő rendszer, szolgáltatás hatékonyabbá tételén alapulnak.

Az innovációk a webes alkalmazástól az energiahatékony integrált rendszereken át a megújuló közlekedésig az okosjövő széles skáláján mozognak.

Ennek eredményeként a közeljövőben nagy eséllyel találkozhatunk majd olyan megoldásokkal a mindennapjainkban, mint például a közel nulla energiafelhasználású otthont biztosító intelligens hőszigetelő szendvicspanel, a mostanihoz képest nyolcad akkora méretű hőenergia-tároló vagy épp alacsony fenntartási költségű üvegház működtetéséhez irányítórendszer.

Új energetikai startupok a hazai piacon Fotó: MVM Edison

Dr. Bentzik Réka, az MVM Zrt. kommunikációs és külügyi kapcsolatok igazgatója a díjátadó után az Origónak elmondta, hogy a mentorprogramnak az lesz a célja, hogy ezek a startupok képesek legyenek piacra vinni és versenyképessé tenni a saját termékeiket.  

Négy kategóriában lehetett pályázni, minden kategóriában három nyertest hirdettek ki. A 12 díjazott közül voltak, akik csapatban indultak, de volt példa egyéni pályázókra is, sőt olyan is akadt, aki két pályázatban is részt vett, és mindkettő – habár két különböző kategóriában, de – nyert. A program végső eredményhirdetése, ahol a tizenkét pályázatból négy kerül ki nyertesként, nyár közepén várható.

A teljes cikket és a nyertesek listáját az origo.hu-n lehet elolvasni. 

Neked ajánljuk
Szeptembertől támogatás a naperőművekre Zöldebb ovit, zöldebb sulit Az európaiak támogatják a kímasemlegességre vonatkozó uniós célkitűzéseket David Gilmour: Gitáraukcióval a klímaváltozás ellen Feltalálták a szolármotort
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam