2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

8 meghatározó üzleti és fenntarthatósági trend 2018-ra

A Cambridge-i Egyetem Fenntartható Vezetés-módszertani Intézete (University of Cambridge Institute for Sustainability Leadership –CISL) a tudomány legszélesebb köréből származó tudósokat, az üzleti és a politikai élet vezetőit köti össze a Föld minden tájáról, hogy lehetőséget teremtsen a fenntarthatósággal kapcsolatos kihívások megoldására. A CISL legújabb kiadványa az intézményhez kapcsolódó 40 szakember előrejelzéseit és elemzéseit összegzi a következő év legfontosabb kihívásairól.

A Kiszámíthatatlanság az új normál működés

A sorozatos technológiai áttörésektől a politikai bizonytalanságig a kiszámíthatatlanság napjainkban mindenhol jelen van, és ez így is fog maradni. A kiszámíthatatlanság ugyanakkor a felelős és ambiciózus ember számára lehetőség is egyben.

Az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és az Európai Unióban is fontos politikai változások történtek, ami átrendeződést hozott a fenntarthatóságot érintő nemzetközi irányításában, növelve a bizonytalanságot. 

Fotó: Michael Vadon via Wikimedia Commons

Ez tette szükségessé a privát szektor számára a vezető szerep felvállalását a fenntarthatóság kérdéseiben. Az új technológiák finanszírozása és fejlesztése a vállalatok számára egyszerre jelent lehetőséget a fenntarthatóság ügyének előmozdítására, és rejt magában új üzleti potenciált.

Fenntarthatóság az üzleti világban

Az új technológiák, termékek és eljárások megjelenése, illetve a globális problémák, mint  a klímaváltozás és az egyenlőtlenség, olyan kihívások elé állították a vállalatokat, amelyek megválaszolására nem állt rendelkezésükre a megfelelő vezetői réteg.

A vállalatokon egyre nagyobb a nyomás, hogy az üzleti érdekek mellett a társadalom és környezet érdekeit is szem előtt tartsák, mivel a fiatalokra egyre jellemzőbb, hogy a saját értékrendjükkel összhangban álló vállalatokat részesítenek előnyben a munkakeresés során.

A szélsőséges időjárás tartós hatásai

2017 az időjárási katasztrófák éve volt a teljes földgolyón – áradások, iszapömlések és hurrikánok –, és tarthatunk tőle, hogy 2018 is tartogat ilyen eseményeket. Ezek a katasztrófák az ellátási láncok szétzilálása és az élelmiszer-bizonytalanság miatt hatással vannak arra is, hogy az ipar mennyire képes segíteni a helyreállítást az érintett területen.

Az egyre hosszabb, határokon átívelő ellátási láncok kialakulása miatt az extrém időjárási eseményekkel szembeni védettség kialakítása fontosabbá vált, mint korábban bármikor. Ez az ellátási láncok biztonságossá tételével valósulhat meg – a közlekedéstől kezdve a logisztikán át a víz- és energiaraktározásig bezárólag.

Ember kontra gép

A negyedik ipari forradalom teljes gőzzel zajlik, és kihívásokkal és következményekkel jár úgy bolygónk, mint az emberiség számára. Az automatizálás tényleg elveszi a munkánkat? Az ipar tényleg hatékonyabb lesz? Milyen hatással lenne ez az üzletek társadalmi beágyazottságára, és milyen árat fizetne a társadalom, ha a munkát robotok vennék át?

Az új technológiákban rejlő gazdasági és környezeti lehetőség – a mesterséges intelligenciától az önvezető autón át a megújuló energiáig – elképesztő. Megfelelő szabályozás és irányítás híján az automatizálás negatív hatásokkal is járhat: munkanélküliség, növekvő egyenlőtlenség. A vezető nélküli autó: munkavállaló nélküli autó!

De a technológia új lehetőségeket is teremthet, amennyiben a munkaerőt a kutatás és fejlesztés területére sikerül átcsoportosítani. Ugyanakkor fel kell készülni – főleg az északi féltekén, ahol a munkaerő öregszik, és egyre többen térnek vissza nyugdíjt követően a munka világába – egy olyan jövőre, amelyben a robot és az ember egyszerre van jelen a munkahelyeken.

Kína és a keleti váltás

Miközben a Nyugat továbbra is a privát szektorra támaszkodik a fenntarthatósági törekvések motorjaként, addig Kínában az eddig látott egyik legerősebb hatalmú vezető politikai beavatkozások sorát hajtja végre az átalakulás érdekében.

Kína ambiciózus törekvése (Belt and Road Initiative [BRI]) az ázsiai, afrikai és európai gazdasasági kapcsolatok jobb kiépítésére szintén hozzájárulhat a világgazdaság zöldítéséhez és a Fenntartható Fejlődési Célok eléréséhez a szegénység, munkanélküliség, infrastruktúra-fejlesztés és fenntartható városok területén.

A műanyagkorszak vége

2017-ben az egyszer használatos műanyagok és mikroműanyagok káros hatásai széles körben ismertté váltak.

A műanyagmennyiség csökkentésére irányuló erőfeszítések a fogyasztók és a  vállalatok részéről az üzleti élet egyéb aspektusaira – hulladéktermelés, talajrombolás, és erőforrás-pazarlás – is nagyobb figyelmet fognak irányítani.

2018-ban az üzletek növekvő fogyasztói és civil nyomásra számíthatnak az egyszer használatos műanyagok alkalmazásának visszaszorítására. A legfelelősebb vállalatok  ennek hatására új technológiák alkalmazásába fognak, befektetnek az alternatívák fejlesztésébe, és fenntartható gyakorlatokat alakítanak ki.

Eljön az átláthatóság ideje

A nemzetközi megállapodások, mint az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai, a Párizsi Egyezmény vagy a Klímához kapcsolható pénzügyi közzététel munkacsoport (TFCD) munkája már nem marginális, keveseket érdeklő ügy. A következő évben azt fogjuk látni, hogy a cégek tartják magukat a vállalásaikhoz, és jelentéseket tesznek a fenntarthatósággal kapcsolatos teljesítményükről: mindez lendületet ad a fenntarthatósági célok elérésére irányuló törekvéseknek.

Élet a szén után

A fosszilis tüzelőanyagok használatának visszaszorulása (főképp az EU-ban, Kínában és az USA-ban) alapozta meg a megújuló energiaforrások – különösen a napenergia – jövőjét, és tette lehetővé az elektromos autózásra való elkerülhetetlen átállást.

Miután a Nemzetközi Energia Ügynökség a szénkereslet stagnálását jósolta az elkövetkező öt évre, illetve a Világbank bejelentette az olaj-, gáz- és szénkitermelés finanszírozásának beszüntetését, most minden szem a megújulóenergia-piacra szegeződik.

Neked ajánljuk
Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: cisl.cam.ac.uk
Vissza
Hírfolyam