2021. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A mesterséges intelligencia lehet a klímaváltozás elleni küzdelem egyik aduja

A klímaváltozás jelentette veszély és a cselekvés szükségessége szerencsére az emberiség többsége számára mára nem kérdéses. Bernard Marr – sikeres gazdasági, technológiai és adatfeldolgozási szakértő úgy véli, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás hasznos termékek és szolgáltatások létrehozásával segíthet bennünket a klímaváltozással együtt járó kihívások leküzdésében.

Adatbőség

Az időjárás vizsgálatára használt szenzorok, műholdak és egyéb eszközök révén töménytelen mennyiségű adathoz jutunk minden nap. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás alkalmazása ezen a területen gyorsabbá és automatikussá teszi a mintázatok felismerését, ami növeli a földi klíma jelenlegi állapotáról való tudásunk megbízhatóságát, így a jövőre vonatkozó modelljeink is pontosabbak lesznek.

Az így szerzett információk segíthetnek azonosítani a legsérülékenyebb területeket és a veszélyzónákat – teszi hozzá Barr.

Tesztüzem

A mesterséges intelligencia lehetőséget teremt a klímakutatók és az innovátorok számára elméleteik, illetve fejlesztéseik gyakorlatban történő kipróbálására: például a kibocsátáscsökkentés területén. 

Jó példa erre az IBM Green Horizon projektje, amely környezeti értékeket vizsgál, becsléseket készít a szennyezés mértékére vonatkozóan, és különböző szennyezéscsökkentő stratégiákkal kapcsolatos tesztek elvégzését teszi lehetővé.

A Google szintén gépi tanulási algoritmusok által szolgáltatott információknak köszönhetően tudta adatközpontjainak energiaszükségletét 15%-kal csökkenteni.

A mesterséges intelligencia alkalmazása az egyének számára is megkönnyítheti a klímabarát életvitel kialakítását. Ezt a technológiát alkalmazzák számos háztartások számára kifejlesztett eszköz, így például az okostermosztátok és az intelligens öntözési rendszerek esetében is.

Szélsőséges időjárás

A szélsőséges időjárási események előrejelzésében nagyon fontos szerepet kaphatnak a korábbi hasonló események adatainak felhasználásával képzett gépi tanulási algoritmusok. Az időben felismert vészhelyzetek hatékonyabb védekezést tesznek lehetővé: emberéleteket menthetünk meg, és csökkenhetnek az anyagi károk is.

„Minél inkább kihasználjuk a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás nyújtotta lehetőségeket arra, hogy megértsük a minket körülvevő világot, előre jelezzük a fenyegető időjárási jelenségeket, és új szolgáltatásokat és termékeket fejlesszünk az emberi beavatkozás hatásainak mérséklésére, (...) annál nagyobb lesz az esélyünk a klímaváltozás jelenleg zajló folyamatait megállítani, vagy akár visszafordítani” – vallja Bernard Marr a Forbes online kiadásában megjelent írásában.

Neked ajánljuk
A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón Új eszköz a klímaváltozással kapcsolatos téves információk ellen A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását A klímabarát innovációban látja a gazdaság jövőjét a francia elnök Mossunk okosan! Így növelhetjük ruháink élettartamát
Tovább a forrásra: forbes.com
Vissza
Hírfolyam