2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az átláthatóságra szavaz pálmaolajügyben az Unilever

Őserdők kiirtásával, őshonos fajok elűzésével, őslakosok kilakoltatásával, településeik ledózerolásával teszünk szert azokra az olajpálma-ültetvényekre, melyekből a pálmaolajat kapjuk a margarinunkhoz, a testápoló szereinkhez, a csokoládénkhoz és egy sor más kozmetikai meg gasztronómiai termékhez? Az Unilever igyekszik tiszta vizet önteni a pohárba e kérdésben.

A fogyasztási cikkek multijának vezetése alighanem megelégelte, hogy folyton rossz hírbe hozza a sajtó erdőirtó nagyvállalatként. A cég februárban nyilvánosságra hozta mind a 300 közvetlen beszállítójának és a több mint 1400 feldolgozóüzemnek az adatait, melyek szerepelnek ellátási láncában mint olyan céges entitások, melyeken keresztülmegy az Unilever pálmaolaj-beszerzése.

Olajpálma az értékes gyümölccsel Fotó: Bongoman / Wikimedia Commons

A pálmaolajat érintő beszállítói hálózat bonyolult, hiszen e fa termése többféle feldolgozási folyamaton megy keresztül, s eközben számtalanszor cserél gazdát.

Minden egyes piaci szereplő tisztaságának, etikusságának garantálása nem egyszerű feladat. De nem lehetetlen. Az ellátási lánc nyilvánosságra hozatalának szokatlan manőverével az Unilever lett az első nagy pálmaolaj-felvásárló vállalat, mely teljes transzparenciát hirdetett.

Az olajpálma termése Fotó: T.K. Naliaka / Wikimedia Commons

A pálmaolajipar évente 62 milliárd dollárnyi forgalmat termel, miközben éveken át az emberi jogok megsértése, valamint a környezetrombolás és erdőirtás vádjai feketítették be a szektort.

A legnagyobb pálmaolaj-termelő ország Indonézia, sok újságcikk született már az ott történt kihágásokról. A pálmaolaj-kitermelő cégeket tömörítő szakmai szervezeteket is évek óta vádolják korrupcióval a zöldek és a tudatos fogyasztást propagáló érdekvédelmi csoportok.

A préselés Fotó: blk24ga / via Wikimedia Commons

„Az Unilever hisz abban, hogy teljes átláthatóság szükséges a radikális átalakuláshoz”

– jelentette ki a vállalat honlapján Marc Engel, a cég ellátási láncának igazgatója.

Neked ajánljuk
A bányászat tovább fokozza az Amazonas-medencére nehezedő nyomást Izrael betiltja a szőrmekereskedelmet A városi vadvilág alkalmazkodott az ember életmódjához Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János Aggasztó mértékben olvadnak a svájci gleccserek
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam