2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az enyhébb telek következményeit nyögi a skandináv faipar

A sarkkörtől délre eső területeken az év ezen időszakában rendesen hatalmas munkagépek dolgoznak a skandináv erdőségek betonkeménységűre fagyott talaján. A klímaváltozással azonban ez is változni látszik:  a svéd és finn erdészek beszámolói szerint a megszokottnál enyhébb telek nyomán jeges talaj helyett vastag sárban küzdenek a 25 tonnás gépek, hogy összegyűjtsék a papír- és kartongyártáshoz szükséges alapanyagot – tudósít a bloomberg.com.

„A helyzet egyre nehezebb. Az egyik tél lehet enyhébb, a másik hidegebb – de a tendencia egyértelmű” – idézi a Bloomberg Uno Brinnent, a svéd BillerudKorsnas AB erdészeti vezetőjét.

A Svéd Meteorológiai és Vízügyi Intézet adatai szerint a hőmérséklet mintegy 3 Celsius-fokkal volt magasabb idén decemberben és januárban a megszokottnál, amit az intézet munkatársai is egy trend részeként értelmeznek, és a klímaváltozás miatt a telek további melegedésére számítanak az elkövetkező évtizedekben.

Fotó: Heikki Valve / Wikimedia Commons

Miközben a felmelegedés egyes iparágakat a jég elolvadása nyomán felszabaduló vízi utak és hozzáférhetővé váló lelőhelyek révén a klímaváltozás nyerteseivé tehet a régióban, a tradicionálisan fontos gazdasági szektorok működésének alkalmazkodnia kell a megváltozott körülményekhez.

A faipar évszázadok óta a svéd és finn gazdaság meghatározó ágazata. Az ágazathoz köthető termékek exportja 2017-ben a teljes kivitel 10%-át adta Svédországban, 2016-ban pedig a 22%-át Finnországban. A Bloomberg számításai szerint a faipar összértéke a két országban együttesen mintegy 24 milliárd euró.

Az alapanyaghiány elkerülése érdekében az érintett vállalatok több irányból is dolgoznak a probléma megoldásán. Lézeres vizsgálatokkal mérik fel az erdei talaj állapotát, hogy feltérképezzék és elkerüljék a különösen érzékeny területeket, mert a fellazult talajon közlekedő munkagépek az erdőkben is kárt tehetnek. Átalakítják a munkagépek kerekeit, felépítését.

Ugyanakkor Karl-Henrik Sundstrom, a Stora Enso ügyvezető igazgatója értékelése szerint lehet, hogy további lépéseket kell tenniük: „tudomásul kell vennünk a megváltozott körülményeket, és a szükséges famennyiség kitermelése érdekében akár a termelési ciklusokat is át kell alakítanunk.”

Neked ajánljuk
Az AVON is igyekszik alakítani a környezeti lábnyomán A megújuló energia felé fordul az IKEA A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: bloomberg.com
Vissza
Hírfolyam