2021. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem csitulnak az élelmezési válságok

Friss adatok jelentek meg a globális éhezés mértékéről. Ezek alapján tavaly 51 országban mintegy 124 millió lakost érintett súlyosan az éhínség – 11 millióval többet 2016-hoz képest – olvasható az élelmezési válságokról szóló nemzetközi jelentésben. 

Az évente megjelenő jelentés készítésében nemzetközi humanitárius szervezetek sora vett részt. Az ENSZ tagországainak az Európai Unió, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), illetve a Világélelmezési Program (WFP) képviselői mutatták be Rómában.

Az élelmezési válságok háttere egyre komplexebb; hatással vannak rá fegyveres konfliktusok, extrém időjárási jelenségek és az alapvető élelmiszerek hirtelen drágulása, és ezen jelenségek kombinációja – olvasható a kiadványban.

Egész közösségek, egyre több nő és gyermek szorul azonnali élelmezési segítségre, tartós megoldásra lenne szükség ezen trend visszafordítására.

A fegyveres konfliktusok jelentik a fő okát az élelmezési biztonság megingásának 18 országban – ebből 15 található Afrikában és a Közel-Keleten. A súlyosan éhezők 60%-áról, avagy 74 millió emberről van szó. 

23 országot, jórészt Afrikában, a szélsőséges időjárás, főként az aszály, tépázta, 39 millió embert taszítva az éhezésbe. 

Ezen két tényező együttesen gyakran összetett válságokat alakít ki, melyek hosszú távú és pusztító következményekkel járnak az emberek életére.

Előrejelzés 2018-ra

2018-ban továbbra is főleg a konfliktusok jelentik majd az éhínség fő okát, olvasható a jelentésben, országok hosszú sorát érintve, mint Afganisztán, Kongó, Közép-afrikai Köztársaság, Nigéria északkeleti része és a Csád-tó környéke, Dél-Szudán, Szíria, Jemen, továbbá Líbia és a Száhel-övezet központi része.

Valószínű, hogy Jemen továbbra is a világ legsúlyosabb élelmezési válsággóca marad. Sőt, szakértők szerint a helyzet inkább romlani fog a hozzáférés nehézségei, a gazdasági összeomlás és a betegségek és járványok miatt.

Máshol az extrém száraz időjárás lehetetleníti el a mezőgazdasági termelést, és ezzel jelentősen rontja az élelmezésbiztonságot Szomáliában a legeltetéses állattartásból élők körében, Délkelet-Etiópiában és Kelet-Kenyában, továbbá a nyugat-afrikai és a Száhel-övezet országaiban.

A jelentés amellett, hogy tényeken alapuló helyzetképet ad, egyúttal rámutat a humanitárius és a fejlesztési segítségnyújtás sürgősségére egy minél korábbi fázisban, hogy ezzel a súlyosan rászorulók ellenálló képességét javíthassuk.

Neked ajánljuk
A luxusfogyasztás és a fenntarthatóság nem fér össze Zéró kibocsátás, nettó zéró kibocsátás vagy szénsemlegesség – mi a különbség? Az első, klímaváltozás okozta éhínség pusztít Madagaszkáron Elválnak a felmelegedés miatt a hűségükről ismert albatroszpárok? (videóval) Új eszköz segíti a természet helyreállításán fáradozókat
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam