2019. július 16., Valter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elképesztő károkat okoztak tavaly a természeti katasztrófák

2011 után a tavalyi év volt az elmúlt 50 év leginkább katasztrófasújtott esztendeje. A globális kár akkora, mintha eltörölték volna Egyiptom teljes gazdaságát. Az összesítést kiadó svájci biztosító szerint ennél is rosszabb évek jöhetnek.

Felülvizsgálta a Swiss Re a tavaly kiadott, 2017-es természeti katasztrófák okozta károkról szóló jelentését. A svájci biztosító összesítése most még súlyosabb következtetésekre jutott, mint amiről decemberben beszámoltak.

Az új tanulmány szerint a természeti katasztrófák értéke (beleértve az ember által okozott erdőtüzeket is) több mint 30 milliárd dollárral több, és összesen eléri a 337 milliárd dollárt.

Műholdkép az Irma hurrikánról 2017. szeptember 8-án Fotó: NOAA/CIR/Wikimedia Commons

Ez a Világbank adatai szerint megegyezik Egyiptom teljes GDP-jével, amely 32. helyen áll az országok közti rangsorban.

A kár mértéke leginkább az Egyesült Államokat sújtó példátlan hurrikánhullámnak köszönhető, tavaly csapott le a Harvey, az Irma és a Maria is. A Swiss Re közlése szerint a klímaváltozás miatt várhatóan ezeknek a katasztrófáknak a száma emelkedni fog.

A károk majdnem kétszer akkorák voltak, mint 2016-ban. A Swiss Re által közölt becslések nem a biztosítási károkra, hanem a teljes gazdaságra vonatkozó kárbecslések, ugyanis a biztosítási kár a teljes összeg töredéke, „csak” 144 milliárd dollár, ami szintén rekordnak számít.

Neked ajánljuk
Itt élnek a legnagyobb szennyezők Ha az észérvek nem hatnak... A gazdaság szereplőinek is kijut a fiatalok haragjából A csimpánzok világnapja: egy viszonylag friss, de nagyon is fontos évforduló Bécs nyerésre áll az eldobható kávéspoharak ellen
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam