2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szén-dioxid-kibocsátás csökkenése megtakarítást eredményezne az egészségügyben

A szén-dioxid-kibocsátás évi négyszázalékos csökkenése 339 milliárd dollár megtakarítást eredményezne az egészségügyben Kínában 2030-ig – mutatták ki amerikai kutatók.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) szakemberei szerint, ha Kína betartja nemzetközi kötelezettségvállalását a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, az előnyére válna az ázsiai országnak a légszennyezés és az emberek egészsége szempontjából is, és a megtakarítások ellensúlyoznák a klímapolitika megvalósításának teljes költségét.

A Nature Climate Change folyóiratban közzétett tanulmány szerzői kiszámolták, hogy

a 339 milliárd dollárnyi megtakarítás az egészségügyben négyszerese annak az összegnek, amennyibe a kínai kormány által megfogalmazott klímavédelmi célok megvalósítása kerülne.

Védőmaszkot viselő gyalogosok Peking belvárosában  Fotó:MTI/EPA/Roman Pilipej

A levegő minőségének javulásával elkerülhető lenne 2030-ig 94 ezer idő előtti elhalálozás, amelyet a légszennyeződés okoz – mutatták ki a szakemberek.

Kína a világ legnagyobb üvegházhatásúgáz-kibocsátója, mivel energiaszükségletének nagy részét széntüzelésű erőművek biztosítják, amelyek az üvegházhatást okozó szén-dioxid fő forrásai. A szénégetés jelentősen szennyezi a levegőt, légzőszervi problémákat okozva a lakosságnak.

Füstköd lepi el Peking belvárosát Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

Peking elkötelezte magát a 2015-ben 195 ország által aláírt párizsi klímaegyezmény mellett, amely célul tűzte ki, hogy a globális felmelegedést lehetőség szerint az iparosodás előtti időkhöz képest 1,5 Celsius-fokon vagy legalább 2 Celsius-fok alatt kell tartani.

Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam