2018. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Mitől függ, mennyit pazarlunk?

A klímaváltozással járó szélsőséges időjárás az élelmiszer-biztonságra is hatással van. A fenyegető probléma megoldásához elengedhetetlen az innovatív termelési és tárolási technológiák kifejlesztése és a hatékonyság növelése, de legalább ilyen sürgető lenne a túlfogyasztás és az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása is – ehhez járulhat hozzá, ha megértjük: miért pazarlóbb egyik ország a másiknál?

Régóta ismert tény, hogy az élelmiszer-pazarlás és az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) között szoros összefüggés van, ám ezek mellett a nemzetek demográfiai és kulturális összetétele is befolyásolja a pazarlás mértékét. 

Kertész István, a Szent István Egyetem (SZIE) Élelmiszertudományi Karának doktorjelöltje ezzel kapcsolatos kutatásában megállapította, hogy csak ezen jellemzők alapján 88 százalékos megbízhatósággal becsülhető meg egy nemzet élelmiszer-pazarlása.

Fotó: Pixabay.com

„Egy nemzetnek tehát nemcsak a jóléte határozza meg, mennyi élelmiszert dob a szemétbe, de a neveltetés és a kollektív tudat is erős befolyásoló tényezőnek számít”

– emelte ki az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíját is elnyert fiatal kutató, aki kollégáival a következő időszakban annak jár majd utána, az áruházak elhelyezkedése és kínálata, továbbá az aktuális akciók miként befolyásolják a kereskedelemben keletkezett veszteségeket.

Neked ajánljuk
A fogyasztók már nem elégednek meg a „zöldre festéssel” Hétmilliárdos fejlesztésével lekörözte a kibocsátási előírásokat a váci cementgyár 7 megatrend, amely megállíthatja a globális felmelegedést 5. SUSCO Budapest fenntartható fejlődés konferencia A Cadillac is zöldre vált
Tovább a forrásra: szie.hu
Vissza
Hírfolyam