2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kiábrándító eredményt hozott az ökocímkék vizsgálata

Egyebek mellett az átláthatóság és a felügyelet, illetve a megfelelő szabályozás hiánya miatt a termékek csomagolásán elhelyezett öko- és egyéb környezetvédelmi címkék alig bírnak hitességgel – számolt be a holland Changing Markets nevű alapítvány jelentéséről a portfolio.hu. 

Nem bizonyultak hatékony eszköznek a különféle környezetvédelmi tanúsítványok; a világszerte használatban lévő 463 ökocímke kapcsán az egyik fő problémát az jelenti, hogy a minősítési standardokat lejjebb kellett vinni, hogy az adott iparág többségét meg lehessen nyerni az ügynek, ez azonban az eszköz hatékonyságának gyengülését eredményezte.

A csomagolásokon elhelyezett címkék így a fenntarthatóság hamis illúziójában ringatják a fogyasztókat, elsősorban a halászat, a textil- és pálmaolaj-iparág termékei esetében, a jelentés szerint.

Egy visszás példa a divat világból: az ökocímke odaítélésekor a legfontosabb alapanyagnak számító viszkóz gyártása során fellépő vízszennyezés nincs számításba véve Fotó: Pixabay.com

2015-ben a globális tengeri halászati termelés 14 százaléka volt valamilyen módon hitelesítetten „öko”, nagyrészt a Friend of the Sea és a Marine Stepwardship Council projektek, illetve szervezetek révén. A két szóban forgó szervezetet az átláthatóság hiánya és az iparági szereplők érdekeltsége miatt egyetlen tudományos közösség vagy civil szervezet sem támogatja.

univerzális csodaszer –
hatalmas ökológiai lábnyommal

Hasonlóan aggályos a pálmaolaj, a világ egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott biológiai eredetű olajfajtájának termeléséhez kapcsolódó címkézés is.

A pálmaolaj iránti növekvő igény a trópusi esőerdők irtásának fokozódásához és a biodiverzitás csökkenéséhez vezetett, amit egyetlen vizsgált ökocímke sem volt képes egyáltalán lassítani

– szögezi le a jelentés.

Olajpálmaszüret – a pálmaolaj a szupermarketek polcain található termékek több mint felében, valamint bioüzemanyagokban is megtalálható Fotó: Pixabay.com

A legtöbb ökocímke a textiliparban forog, azonban a több mint száz címke egyike sem garantálja, hogy az ellátási lánc egésze fenntartható lenne – még az EE Ecolabel sem, amely elvileg a ruhaneműk teljes életciklusára vonatkozik. 

Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam