2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A turizmus az eddig hittnél jóval több klímakárosító gáz kibocsátásáért felel

A világturizmus az eddig hittnél jobban károsítja a klímát, az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának 8 százalékáért felelhet egy új kutatás szerint. Arunima Malik, a Sydney-i Egyetem kutatója és kollégái elemzésükhöz 189 országból gyűjtötték a turizmushoz kapcsolódó átfogó adatokat.

Az összegyűjtött adatokat a kutatók saját adatbankban összegezték, hogy a turisták származása alapján következtessenek karbonlábnyomukra. Eredményeikről a Nature tudományos lapban számoltak be.

Az adatokat elemezve arra jutottak, hogy a legtöbb károsanyag-kibocsátásért az amerikai turisták felelősek, őket a kínaiak követik. A harmadik helyen a német turisták állnak, majd sorrendben az indiaiak, a mexikóiak, a brazilok, a kanadaiak és a japánok következnek.

Arunima Malik és munkatársai szerint a korábbi kutatások jóval alacsonyabb értékekre jutottak. Egy 2010-es tanulmány mintegy 3 százalékra tette a turizmushoz köthető globális emissziót.

A korábbi elemzések azonban nem fedték le a turizmuson alapuló ellátórendszert, és ezáltal nem valós karbonlábnyomot hoztak ki eredménynek

– vélik a mostani kutatás készítői.

A  tudósok szerint az utóbbi években „az utazás iránti igény jóval gyorsabban növekedett, mint más termékek fogyasztása és más szolgáltatások igénybevétele” Fotó: Pixabay.com

A szakértők szerint a turizmus miatt kibocsátott üvegházhatású gáz mértéke 2009 és 2013 között 3,9 milliárd tonnáról 4,5 milliárd tonnára emelkedett, ami évenként 3,3 százalékos növekedést jelent. A legoptimistább feltételezések szerint a turizmusból származó károsanyag-kibocsátást 2025-ig 5 milliárd tonnában lehetne korlátozni.

Ha azonban nem változik a jelenlegi trend, hét éven belül 6,5 milliárd tonnára emelkedhet a kibocsátott szén-dioxid mennyisége.

„Elemzésünk az első világszintű áttekintése a turizmus valódi költségeinek, ideértve az olyan fogyasztási cikkeket, mint az éttermi étkezések és a szuvenírek” – mondta Arunima Malik.

Neked ajánljuk
Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam