2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fenntartható közbeszerzéseké a jövő

Minél nagyobb hangsúlyt kell fektetni a jövőben a közbeszerzési eljárásoknál a fenntarthatósági szempontokra, így a költséghatékonyságra és a környezettudatosságra – mondta Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke a Közbeszerzési Hatóság „Felelősen a jövő generációjáért” című konferenciáján Budapesten.

Az elmúlt időszakban a közbeszerzések értéke évente meghaladta a bruttó hazai termék (GDP) 5 százalékát, a kétezer milliárd forintot – idézte fel a gazdasági bizottság elnöke. Bánki Erik hozzátette: a társadalmi és szociális szempontokat, valamint az innovációt is jobban figyelembe kellene venni a közbeszerzések elbírálásánál.

Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke elmondta, a zöld szempontokat tartalmazó eljárások aránya jelenleg 7-9 százalék közé esik.

A hatóságnál az idei év a fenntartható közbeszerzések éve lesz, amivel az a céljuk, hogy a jövő generációkért felelős közbeszerzési gyakorlatot erősítsék.

Többek között nívódíj alapításával kívánják tudatosítani a fenntarthatósági szempontok fontosságát Fotó: www.kozbeszerzes.hu

Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának a vezetője a konferencián elmondta,

a piacok nem fogják tudni fenntartható pályára állítani a világot, ez az államok és a közösségek feladata.

„A világ rendszerszintű válsággal néz szembe, a környezeti, társadalmi és gazdasági problémák kezelése külön nem lehetséges” – vélekedett, utalva egyebek mellett a túlnépesedésre és a számos térségben súlyos gondokat okozó vízhiányra, illetve a természeti katasztrófákra.

Az elnöki hivatal fenntarthatósági részlegének igazgatója szerint Magyarországról nézve a közbeszerzések zöldítésével jelentős pozitív változások indíthatók be a fenntarthatóság érdekében, hiszen jelentős összegről, a GDP 5 százalékáról van szó.

Neked ajánljuk
A jelen sötét, de a jövő zöld lehet a bányászatban – és ezzel nem csak a Föld jár jól A fenntarthatóság ügye is megjelenik az új vámmegállapodásban Egymillió munkahelyet teremtene a zöld átállás Nagy-Britanniában A vírus okozta elváltozást is kimutatni képes CT-t adtak át Megjelent az első vállalati zöldkötvény a magyar piacon
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam