2019. december 8., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nincs értelme a sarkköri olaj kitermelésében gondolkodni?

A  párizsi klímaegyezményt 200 tagország kompromisszumaként létrehozó ENSZ-ügynökség, az UNFCCC egykori főtitkára, Christiana Figueres három okot sorol fel, amelyek az Északi-sark megbolygatása ellen szólnak.

Fekete arany fehér havon – mondd mit ér?

Figueres az etikus üzletvitelt hirdető Üzlet a Békéért Alapítvány rendezvényén vett részt Oslóban, amikor azon véleményének adott hangot, hogy a sarkköri olajkitermelés észszerűtlen. A következő érveket fogalmazta meg:

  • Nem gazdaságos, ezért az olajmezők feltárása értelmetlen.
  • Óriási szennyezést okozhat a kitermelés, részben azért, mert évekbe telhet, mire találnak bármit is.
  • A párizsi klímaegyezmény kibocsátásmérséklési céljaival nem egyeztethető össze a sarkköri olajkészletek hasznosítása.

Figueres a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondta:

a feltárásra fordítandó tőkét az olajcégeknek inkább nap- és szélenergiás projektekbe kellene invesztálnia. Ezzel elősegítenék a gazdaság szénmentesítését, a légszennyezés csökkentését.

Meddő érvek

Több kormány azonban híve az északi-sarki olajkitermelésnek. A terület fennhatóságán potenciális olajkitermelés tekintetében a skandináv országok, valamint Oroszország, Kanada, és az USA osztoznak.

Áprilisban a Trump-adminisztráció ökológiai hatástanulmányokat rendelt arról, mivel járna, ha az USA-hoz tartozó sarkköri Wildlife Refuge-ban olaj- és földgázkitermeléshez kezdenének.

A Statoil eddig 100 helyen végzett már fúrást a régióban, s a cég szóvivője szerint ezek során nem történt szennyezés. A Johan Castberg-mezőn elvileg a 2020-as évek elején megkezdődhet a kitermelés, mely hordónként 31 dolláros költséggel már kivitelezhető.

Ez cáfolni látszik Figueres érvelését a gazdaságosságról, még akkor is ha ebben az összegben nincs benne a szállítás és a finomítás.

Neked ajánljuk
Már a magyar befektetők pénze is fialhat környezettudatosan Műanyag-újrahasznosító céget vásárolt a MOL Fenntartható logisztikai platform alakult Magyarországon Tömegesen kóborolnak éhes jegesmedvék a csukcsföldi város közelében A karácsony az ajándékozás és az adományozás ideje...
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam