2020. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megindult a verseny az alaszkai olajvagyonért

Az Északi Sarkköri Nemzeti Vadrezervátum ökológiai jelentőségét nehéz felbecsülni. A csaknem 7,7 millió hektáros terület nyaranta vándormadarak költőhelye, de ez a szaporodási helye a csak Alaszkában őshonos Grant karibuknak is.

A vadrezervátum parti síksága ráadásul egyre fontosabb szerepet játszik az alaszkai jegesmedve-populáció életében is, mert a medvék a klímaváltozás miatt egyre inkább csak ezen a területen tudnak vadászni nyaranta.

A terület fontosságát a hetvenes években ismerték fel, 1980-ban minősítették nemzeti vadrezervátummá, ekkor tiltották be itt az olajtermelést, majd néhány év múlva az olajkészletek felmérését célzó szeizmikus kutatásokat is.

Eddig a Grant karibuk érdekei érvényesültek... Fotó: Wikimedia Commons

Fekete aranyláz

Donald Trump egyik fő választási ígérete volt, hogy megnyitja az olajipar előtt azokat a partközeli területeket, ahol Barack Obama idején a hatóságok nem engedélyeztek kutatófúrásokat. Ez helyben, Alaszkában igen népszerű üzenet volt,

a helyi politikai és gazdasági elit évek óta lobbizott azért, hogy megkezdődhessen az olajtermelés a vadrezervátumban.

Az üzletet a helyi őslakosok is támogatják, befektetési alapjaik anyagilag is beszálltak a projektekbe, amiktől új munkahelyeket remélnek.

A Transzalaszkai Csővezeték télen Fotó: Pixabay.com

Az olajtermelésben érdekeltek izgalma érthető, az utolsó, a nyolcvanas évek elején végzett szeizmikus felmérések újramodellezésével 2016-ban az Amerikai Földtani Intézet 7,7 milliárd hordónyira becsülte az itt technológiailag kitermelhető olaj mennyiségét.

Ez az amerikai olajtartalék negyede. Több, mint Norvégia teljes olajtartaléka.

Miután az amerikai törvényhozás tavaly év végén feloldotta az olajkutatási tilalmat a vadrezervátumban, máris akad jelentkező, amely újrakezdené a szeizmikus kutatásokat. Az alaszkai bennszülöttek két cége, az Arctic Slope Regional Corp. és a Kaktovik Inupiat Corp. szövetkezett az SAExploration olajtermelő céggel, hogy engedélyeztesse kutatási terveit az amerikai belügyminisztériumnál.

Kérelem kérdőjelekkel

A környezetvédők attól tartottak, hogy mivel ilyen hatalmas felülről érkező politikai nyomás mellett az engedélyezési folyamat csupán formaság lesz. Ebben tévedtek, első válaszában a belügyminisztérium Hal- és Vadvédelmi Szolgálata a kérelmet hiányosnak találta.

A Washington Post a birtokába került kérelmet elemezve további aggályokat is megfogalmazott. A kérelmező elvileg „elkötelezett a műveletek környezeti hatásának minimalizálása iránt”, ezért csak „szánkókat, kisebb járműveket és lebomló kenőanyagokat” használna, állandó utak helyett pedig csak jégutakat építene.

A szeizmikus mérések során alkalmazott rezgéskeltő jármű Fotó: Pixabay.com

A kérelem szerint ugyanakkor százötven fős brigádokat küldenének a terepre óriásszánkókon, reptereket építenének, és hatalmas gépekkel keltenének rezgéseket a földben. 

Hogy utóbbinak milyen hatása lenne a környezetre, azt egyáltalán nem vizsgálták. Olyan apróságokról már nem is beszélve, hogy bár az SAExploration előterjesztése alapján a kutatómunkához szükséges gépeket tömörített hóra telepítenék, a kutatási terület jelentős részén még télen sincs, vagy csak nagyon kevés a hó.

Neked ajánljuk
Németország is zöldkötvényt bocsátott ki Ambiciózus fenntarthatósági programot indított a Tommy Hilfiger Továbbra is a gazdaság zöldítésén dolgozik az MNB Két fontos ok miatt is válasszunk hazait! Így teleltesd át az édesburgonyát
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam