2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Románia lemondott arról, hogy Verespatak felkerüljön a világörökség listájára

Románia kormánya nem támogatja Verespatak  UNESCO világörökségi listára történő felterjesztését. A pályázat visszavonásáról szóló információt Adrian Cioroianu, Románia UNESCO-nagykövete erősítette meg szerdán a G4media.ro hírportálnak – számolt be a kronika.ro.

A román kulturális minisztérium 2017-ben védett műemlékvédelmi területté nyilvánította Verespatak két kilométeres övezetét, ennek nyomán a területen nem lehet bányászati tevékenységet folytatni. Emellett a kulturális, illetve környezetvédelmi tárca 2016 februárjában levélben értesítette az UNESCO párizsi világörökség-központját, hogy Románia felvette Verespatakot a világörökséggé nyilvánításra javasolt helyszínek listájára.

A pályázat visszavonásáról szóló információt Adrian Cioroianu, Románia UNESCO-nagykövete erősítette meg szerdán a G4media.ro hírportálnak.

A hegyek rendíthetetlenül pipálnak Fotó: Pirate Dea/flickr.com

A volt külügyminiszter elmondta:

a világörökségi felterjesztésről való lemondás a Viorica Dăncilă vezette kormány kulturális minisztériumától származik, amely azzal indokolta döntését, hogy a kanadai Gabriel Resources társaság kártérítési pert indított Románia ellen.

Verespatakon a kanadai többségi tőkével alapított Roşia Montană Gold Corporation Európa legnagyobb külszíni aranybányájának megnyitását próbálta engedélyeztetni, ahol ciántechnológiás eljárással akart 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akartak kitermelni.

A világörökségi státusz a római kori aranybányászatra emlékeztető tárnák védelmét is szolgálta volna Fotó: Codrinb/Wikimedia Commons

A bukaresti hatóságok tizenöt év elteltével sem engedélyezték a kitermelést, a román parlament 2014 júniusában elutasította a verespataki aranybánya-beruházást elősegítő törvénytervezetet, azóta a kérdés lekerült a napirendről.

Az RMGC anyavállalata, a Gabriel Resources 2017-ben pert indított a román állam ellen, 4,4 milliárd dollár kártérítést követelve, amiért Bukarest megakadályozta a beruházás megvalósítását.

Neked ajánljuk
Ökológiai és gazdasági katasztrófából üzleti lehetőség Új utak nyílhatnak a szén-dioxid gazdasági hasznosítására A lehullott csapadék és a gyors olvadás miatt van árvízveszély Romániában Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Tovább a forrásra: kronika.ro
Vissza
Hírfolyam