2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ferenc pápa a legnagyobb olaj- és gázipari cégeket fogadta a Vatikánban, és a klímaváltozás elleni harc felgyorsítására buzdította őket

Többek között a BP, az ExxonMobil, az Equinor és az Eni gigacégek vezetőit is vendégül látta a Vatikán pénteken és szombaton. A Római Katolikus Egyház egy ideje meglehetősen aktív a klímaváltozás elleni küzdelemben. A mostani, kétnapos rendezvény az Energiaátalakulás és Aggodalom Közös Otthonunkért címet kapta.

Az egyház szerint a klímaváltozás káros hatásait elsősorban a harmadik világban élő szegények fogják elszenvedni. A pápa szombaton beszélt személyesen a cégek vezetőivel, és kifejtette:

értékeli az utóbbi években tett erőfeszítéseket, de látva, hogy az üvegházhatású gázok emissziója nem csökkent az elmúlt időszakban, hatékonyabb fellépést kért a világ kőolaj- és gázkészleteinek felhasználásáért elsősorban felelős vállalatoktól.

A pápa szerint szomorú, hogy még mindig tárnak fel olaj- és gázmezőket, holott a párizsi klímakonferencia egyik fontos ajánlása volt, hogy a még ki nem termelt fosszilis energiahordozók „maradjanak a föld alatt”.

Ferenc pápa hagyományos Úrangyala (Angelus) imádságot mond vatikáni lakosztályának a római Szent Péter térre néző ablakából 2018. június 10-én Fotó: MTI/EPA/Giuseppe Lami

A Shell már tavaly, a BP és az ExxonMobile idén hirdette meg karbonemisszió-csökkentési stratégiáit (a Shell 2050-ig megfelezné az általa kiváltott emisszió mennyiségét), de Ferenc pápa szerint ez kevés lesz ahhoz, hogy a Föld légkörét megmentsük.

Neked ajánljuk
Az Európában felhasznált „tiszta energia” Dél-Amerikában meglehetősen piszkos nyomot hagy A pénzügyi szektor a halogatás csapdájába eshet Lézerfésű segít pontosan megbecsülni az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét Súlyos esőzések után áradás Közép-Kínában – Drámai fotókon a részletek Imádják a fővárosban közlekedők az új Bubit
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam