2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elképzelhető egy hulladék nélküli világ?

A becslések szerint a termékgyártás során felhasznált anyagok csupán egy százaléka marad „használatban” hat hónappal az értékesítés után. Ma a világ top 100 vállalatának közel fele rendelkezik már olyan koncepcióval, amelynek célja, hogy az általuk felhasznált anyagok folyamatosan használatban maradjanak. Ez a koncepció nem más, mint a körforgásos gazdaság.

Hulladék nélkül

A körforgásos gazdaságban nincs hulladék, és a jelenleg működő lineáris gazdasággal ellentétben ez egy olyan modell, amelyben a ma termékei a jövő alapanyagai. Ugyanakkor több, mint újrahasznosítás –

egy értékláncokon és iparágakon átívelő gazdasági modell, amely újradefiniálja a terméktervezés, gyártás, fogyasztás folyamatát, ezzel megnyitva új, eddig kiaknázatlan (másod)piacokat a vállalatok számára.

Többször elkoptathatjuk – a Timberland gumiabroncsok strapabíró bakancsok talpán kezdenek új életet Fotó: www.timberlandtires.com

„A globális megatrendek – mint az erőforrás-szűkösség, technológiai áttörések és új generációk megjelenése – olyan környezetet hoznak létre, melyben pazarlás, ha a termékek a szemétlerakóban végzik. Azok a vállalatok, amelyek felismerik a termékek, anyagok életciklusának kiterjesztésében rejlő kiaknázatlan potenciált, új piacokra léphetnek be, költségeket takaríthatnak meg, és növelhetik fogyasztóik bizalmát” – mondta Osztovits Ádám, a PwC Magyarország Üzleti tanácsadás üzletágának vezető cégtársa a tozsdeforum.hu-nak.

Miért csak most kerül előtérbe a körforgásos gazdaság?

A növekvő népesség mellett egyre több erőforrást élünk fel – a Yorki Egyetem kutatásai alapján a jelenlegi nyersanyagtípusok 20 százaléka a következő 50, közel 35 százaléka pedig 100 éven belül ki fog fogyni, miközben legnagyobb részüket nem használjuk fel újra.

Az átalakuló fogyasztói igények is szerepet játszanak abban, hogy a körforgásos modell fókuszba került, hiszen a fenntarthatóság eladható, növeli a márkaértéket, illetve az Y és Z generáció számára különösen fontos szempont.

Divat lett a fenntartható dizájn – a Nespresso kávékapszulái
a Tipton Eyeworksnek hála nem a szemétben, hanem a szemünkön végzik
Fotó: www.nespresso.com

Az ipar 4.0 katalizálhatja, új szintre helyezheti a folyamatot. Míg az első ipari forradalom megismertette a világot a hulladék jelenségével, a negyediknek megvan az esélye arra, hogy megszüntesse, de legalábbis nagymértékben csökkentse azt a digitalizáción és a big data elemzésen keresztül.

Eszközök

A körforgásos gazdaság eszközei változatosak, attól függően, hogy az értékláncon belül ki felelős értük: a beszállító, a gyártó, a fogyasztó – vagy akár mindannyian közösen. Az eszközök többsége nem új, erejük abban van, ha az értéklánc szereplői együttesen használják őket.

A fenntartható dizájn azt jelenti, hogy a vállalatok már a termék tervezése, alapanyagainak, funkciójának kiválasztása során végiggondolják a termék teljes életciklusát, és igyekeznek annak környezeti lábnyomát már előre minimalizálni.

A sharing economy a kihasználatlan termékek, erőforrások (autók, épületek) közös használatát jelenti. Térnyerését a technológiai fejlődés mellett az is lehetővé teszi, hogy a globalizáció hatására csökkenni kezdett az emberek igénye arra, hogy valamit tulajdonoljanak.

Felértékelődik a karbantartás és javítás szerepe is, ezzel a már legyártott, használatban lévő termékek élettartama növelhető.

Több mint újrahasznosítás!

„A körforgásos gazdaság több, mint újrahasznosítás, eszközei iparágakon átívelnek. Ami az egyik iparág hulladéka, az egy másik iparág alapanyaga lehet, így értékes, mind költségcsökkenést eredményező, mind pedig hatékonyság- és márkaérték-növelő együttműködések jöhetnek létre akár iparágak között is” – vallja Perger Júlia, a PwC Magyarország üzleti tanácsadója.

Mellékszereplőből sztár – a humuszgyártás során visszamaradó főzőléből, az úgynevezett aquafabából a Sir Kensington's vegán majonézt készít Fotó: sirkensingtons.com

Jelenleg a körforgásosságra való átállás csak egy lehetőség – lehetőség az innovációra, értékteremtésre és új fogyasztók elérésére.

Azonban világszerte számos kormány tesz erőfeszítéseket a körforgásos gazdasági átállás elősegítésére mind támogatások, mind szabályozások formájában, a legnagyobb vállalatok számára pedig a körforgásosság az új CSR – ha ez a trend folytatódik, idővel az átállás már nemcsak egy lehetőség lesz, hanem a követendő út.

Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: tozsdeforum.hu
Vissza
Hírfolyam