2022. június 29., Péter, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Égbe szökő árak a környezetszennyezés piacán

Minden más árupiaci cikket felülmúlva emelkedett eddig az európai szén-dioxid-kibocsátási kvóták árfolyama a piacokon. A megújuló energiaforrások terjedése, a fosszilis energiahordozók kiszorítása áll a gyors drágulás hátterében, de a spekulánsok is rárepültek a piacra.

Tavaly triplázódott a cégek számára értékesített európai szén-dioxid-kibocsátási kvóták ára. A várakozásokkal szemben idén sem állt meg a drágulás, mintegy 200 százalékkal emelkedett az árfolyam júniusig. Szakértők szerint ez még nem a csúcs, de decemberre már visszaesés várható – írja a Bloomberg felmérése alapján a napi.hu.

Szennyezés eladó

A kvóták rendszerét 2005-ben vezették be Európában, az államok és cégek által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségének visszaszorítása érdekében. 

Leegyszerűsítve a rendszer lényege, hogy mindenki meghatározott mennyiségű fosszilis anyagot égethet el, a kvótájukon felül szennyező szereplők pedig bírságra és megszorításokra számíthatnak.

Viszont aki nem használja fel a saját limitjét, azt továbbértékesítheti.

Elszabadultak az árak

Az államok 2013 óta minden évben vásárolnak a kvótákból, majd azokat továbbértékesítik a vállalatoknak. Az idei engedélyekért  a Bloomberg számításai szerint 14,5 milliárd eurót fizethettek.

A szakértők várakozásai szerint az engedélyek ára június végéig még 4,2 százalékkal emelkedik, majd az év végéig 5,2 százalékkal csökkenhet. Vagyis becsléseik szerint 16 euró/tonna árfolyamig emelkedhetnek az árak, aztán az év végére mintegy 14,55-ös szintre esnek vissza.

Forrás: Bloomberg/napi.hu

„Nem látom, hova lehetne még drágulni”

– mondta Jan Kresnik, a Belektron szlovéniai portfóliómenedzsere. „A kibocsátók és a spekulánsok valószínűleg már felvásároltak az olcsóbb áron a jövő évi kvóták jó részét is.”

Jövőre árcsökkenéssel számolnak

Jövőre azért lehet árcsökkenés a piacon, mert egyre szigorúbbak a károsanyag-kibocsátási szabályok az EU-ban és az egész kontinensen.

Ráadásul a megújulók arányának növekedésével egyre kevesebb kvótára lesz szükség.

Leginkább a cementgyártók és az építőipari cégek vannak nehéz helyzetben, amelyek nem igazán tudnak alternatívát találni, mert a szén-dioxid-kibocsátás esetükben nehezen kiváltható Fotó: Dandot2017rs/Wikimedia Commons

Érdekesség viszont, hogy az RWE-csoport pénzügyi vezetője, Markus Krebber szerint a következő 3-4 évben még hiány lehet kvótákból – köszönhetően a szabályozók szigorításának, amelyek alapján a piac további kvótavágásokra számít. Ami viszont újabb drágulást hozhat.

„Kérdés, hogyan viselkednek majd a piaci szereplők. Jelenleg még van elérhető kínálat, de ha a szereplők nem akarják eladni a kvótáikat, az további áremelkedéshez vezethet” – érvelt a szakember a Die Weltnek.

A szénerőműveken múlhat

A szén-dioxid-kibocsátási kvóták drágulása oda vezetett, hogy egyre kevésbé éri meg a szénalapú áramtermelés: 2012-ben még majdnem 10 euró profitjuk volt egy megawattóra (MWh) áramon a szénerőműveknek. Most viszont ez visszaesett, és gyakorlatilag 0-1 eurónyi profittal tudják eladni a megtermelt energiát.

Viszont a karbonkvótáknál a szakértők szerint jön az áresés.

A legtöbb spekuláns valószínűleg nem hosszú távú befektetésként tekint rájuk, így hamarosan a piacra önthetik a szabad limitjüket. A kínálat bővülése pedig törvényszerűen együtt jár majd az áreséssel.

Az eladás mellett szól a szénerőművek veszteséges áramtermelése is, amely lassan értéktelenné teheti a kvótákat, tehát növeli az eladási hullám esélyét.

Neked ajánljuk
Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam