2021. június 15., Jolán, Vid
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Éttermek az élelmiszer-pazarlás ellen

Az élelmiszer-pazarlásból az éttermek is alaposan kiveszik a részüket, így felelősségük is van abban, hogy olyan megoldásokat keressenek, amelyekkel csökkenthetik a veszteséget. Néhány innovatív eszközzel már jelentős eredmények érhetőek el.

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) elemzése szerint a feldolgozott élelmiszerek egyharmada megromlik vagy „elveszik” valahol az ellátási láncban, mielőtt a fogyasztók elé kerülne. Ez hihetetlenül magas arány, főleg ha arra gondolunk, hogy a világon egymilliárd ember éhezik.

A FAO meghatározása alapján élelmiszer-veszteség minden olyan esemény, mely során a termék rongálódik, megromlik, emberi fogyasztásra alkalmatlanná válik, még mielőtt végső céljához érne.

Élelmiszer-pazarlás, amikor emberi fogyasztásra alkalmas ételeket dobunk ki, vagy hagyunk megromlani Fotó: petrr/Wikimedia Commons

Veszteség és pazarlás a teljes ellátási lánc során előfordulhat. Ennél fogva a gazdától a fogyasztóig, a lánc minden szereplője felelős a probléma megoldásáért.

Az éttermek már felvették a (sütő)kesztyűt

A vendéglátószektor sokkal komolyabban veszi az élelmiszer-pazarlást, mint más ágazatok – legalábbis Marc Zornes, a Winow tulajdonosa szerint. A Winow egy olyan vállalkozás, mely számos technológiai újítással segíti az éttermek hatékonyabb működését.

A cég kínálatában szerepel például egy mérleg, mellyel kifejezetten az élelmiszerhulladék-gyűjtőket lehet mérni.

A konyhák alkalmazottai egy érintőképernyő segítségével megadhatják, milyen élelmiszereket dobtak ki. Az adatokat a rendszer elemzi – ez pedig hatalmas segítség az éttermek vezetőinek, hogy megrendeléseiket sokkal hatékonyabban tudják megszervezni.

Információéhség

A mobilkommunikáció területén további remek példákat találhatunk: a Karma nevű telefonos applikáció a maradék ételeket kapcsolja össze az éhes emberekkel. Az éttermek feltöltik, hogy zárás előtt milyen felesleges, kidobásra szánt, de még emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerek maradtak a konyhán,

a program pedig ezt a közelben élő rászorulóknak jelzi: így nem veszik kárba az étel.

A kuka nem éhes – de sokan vannak, akik igen Forrás: www.etelmentes.hu

Magyarországon a közelmúltban a Budapest Bike Maffia indított útjára egy hasonló kezdeményezést „A kuka nem éhes” jelszóval, amelyről az Élő bolygónk is beszámolt.

Neked ajánljuk
A melléktermékek hasznosítása érdekében hozott létre új üzemet a Kométa Több mint 80 millió tonnával csökkentette kibocsátását hazánkban a Tesco Mi vár a papírra az út végén? 19 kamionnyi hulladéktól szabadultak meg a pilisi erdők Új állásportál segíti a környezetiparban tevékenykedőket
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam