2018. július 16., Valter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Éttermek az élelmiszer-pazarlás ellen

Az élelmiszer-pazarlásból az éttermek is alaposan kiveszik a részüket, így felelősségük is van abban, hogy olyan megoldásokat keressenek, amelyekkel csökkenthetik a veszteséget. Néhány innovatív eszközzel már jelentős eredmények érhetőek el.

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) elemzése szerint a feldolgozott élelmiszerek egyharmada megromlik vagy „elveszik” valahol az ellátási láncban, mielőtt a fogyasztók elé kerülne. Ez hihetetlenül magas arány, főleg ha arra gondolunk, hogy a világon egymilliárd ember éhezik.

A FAO meghatározása alapján élelmiszer-veszteség minden olyan esemény, mely során a termék rongálódik, megromlik, emberi fogyasztásra alkalmatlanná válik, még mielőtt végső céljához érne.

Élelmiszer-pazarlás, amikor emberi fogyasztásra alkalmas ételeket dobunk ki, vagy hagyunk megromlani Fotó: petrr/Wikimedia Commons

Veszteség és pazarlás a teljes ellátási lánc során előfordulhat. Ennél fogva a gazdától a fogyasztóig, a lánc minden szereplője felelős a probléma megoldásáért.

Az éttermek már felvették a (sütő)kesztyűt

A vendéglátószektor sokkal komolyabban veszi az élelmiszer-pazarlást, mint más ágazatok – legalábbis Marc Zornes, a Winow tulajdonosa szerint. A Winow egy olyan vállalkozás, mely számos technológiai újítással segíti az éttermek hatékonyabb működését.

A cég kínálatában szerepel például egy mérleg, mellyel kifejezetten az élelmiszerhulladék-gyűjtőket lehet mérni.

A konyhák alkalmazottai egy érintőképernyő segítségével megadhatják, milyen élelmiszereket dobtak ki. Az adatokat a rendszer elemzi – ez pedig hatalmas segítség az éttermek vezetőinek, hogy megrendeléseiket sokkal hatékonyabban tudják megszervezni.

Információéhség

A mobilkommunikáció területén további remek példákat találhatunk: a Karma nevű telefonos applikáció a maradék ételeket kapcsolja össze az éhes emberekkel. Az éttermek feltöltik, hogy zárás előtt milyen felesleges, kidobásra szánt, de még emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerek maradtak a konyhán,

a program pedig ezt a közelben élő rászorulóknak jelzi: így nem veszik kárba az étel.

A kuka nem éhes – de sokan vannak, akik igen Forrás: www.etelmentes.hu

Magyarországon a közelmúltban a Budapest Bike Maffia indított útjára egy hasonló kezdeményezést „A kuka nem éhes” jelszóval, amelyről az Élő bolygónk is beszámolt.

Neked ajánljuk
Újrahasznosított műanyagból készít utat egy brit startup „A kuka nem éhes” – elindult a Budapest Bike Maffia ételmentő szolgálata 10 éves a Bélaműhely 10 lépés a fenntartható élelmiszer-fogyasztás felé 181 ezer kilogrammnyi szemét lehet a Holdon
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam