2020. november 30., Andor, András
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímavédelem gazdaságilag is megtérülő befektetés

A globális felmelegedés megfékezésére tett erőfeszítések költsége sokaknak jobban csípi a szemét, mint az üvegházhatású gázok. Egy új tanulmány eredményei azonban őket is meggyőzhetik – ezek alapján ugyanis a szigorú klímavédelem gazdaságilag is megtérülő beruházás, számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung online kiadása.

A párizsi klímacél megfogalmazása óta annak ellenzői és pártolói számos számítást végeztek, hogy megállapítsák, hogyan viszonyul egymáshoz a globális felmelegedés megfékezésének költsége, és az ezáltal elkerülhető környezeti, társadalmi és gazdasági károk értéke.

A Stanford Egyetem gazdasági elemzője, Marschall Burke a Nature-ben publikált tanulmányában arra a következtetésre jut, hogy a mérleg egyértelműen pozitív:

a klímavédelem mindenképp megtérülő befektetés, és minél szigorúbb, annál nagyobb haszonnal jár.

Kiszáradt termőföld Pécsvárad közelében 2017. június 21-én Fotó: MTI/Sóki Tamás

Burke számításai szerint ez egyaránt igaz a nagy károsanyag-kibocsátásuk felszámolása érdekében sok környezetvédelmi beruházást megvalósító fejlett és a klímaváltozás következményeitől gyakran már most sínylődő fejletlen országok esetében.

Marshall Burke úgy véli, a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokos szinten tartásával a század végéig mintegy 20 billió dollár értékű kiadást kerülhetünk el – ilyen értékű kárt okozna ugyanis a nagyobb felmelegedéssel együtt járó extrém időjárás, illetve az ilyen események infrastrukturális, valamint egészségügyi következményeinek elhárítása.

Otthonukból kimentett helybelieket szállítanak gumicsónakkal az özönvízszerű esőzések okozta áradás és földcsuszamlások sújtotta északnyugat-vietnami Lai Csau tartományban Fotó: MTI/EPA

Bár a klímaváltozás féken tartását célzó beruházások költségeinek becslésével kapcsolatban nincs tudományos konszenzus, Burke szerint kijelenthető: a mérleg egyértelműen pozitív, sőt:

az így megspórolható kiadások sokszorosan meghaladják a befektetések értékét.

Neked ajánljuk
Az MNB is kiemelten kezeli a fenntarthatóságot Konferencia a zöld reklámról Az egyszer használatos műanyag kivezetése nem csak a környezetnek, a vállalatoknak is fontos lehetőséget jelent Étellel segítik a rászorulókat Modern külsejű ősmadár maradványára bukkantak
Tovább a forrásra: faz.net
Vissza
Hírfolyam