2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Komposztálható műanyag termékeket gyártó üzem épül Faddon

Komposztálható műanyag termékeket gyártó üzemet épít 226 millió forintos ráfordítással a Pet-Maison Kft. A kisvállalkozás a beruházást a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 50 százalékos támogatásával valósítja meg a Tolna megyei Faddon.

A cég az őszig épít egy több mint ezer négyzetméteres üzemcsarnokot, ide telepíti a PLA- (polylactid acid - politejsav) termékek előállításához szükséges, jelenleg próbaüzem alatt lévő, automatizált gyártósort – mondta el Kovács József projektvezető az MTI-nek.

Az üzemben elsősorban csomagolóanyagokat és autóipari komfort alkatrészeket terveznek gyártani.

A növényi alapanyagból származó keményítőből készülő PLA – ellentétben a hagyományos műanyaggal – teljes mértékben újrahasznosítható, 90 százalékos páratartalom mellett, 60 Celsius-fok feletti hőmérsékleten komposztálható, és monomerekre bomlik – fejtette ki.

PLA-ból készült béka: műanyag, de nem ártalmas –
valódi rokonaira nézve sem
Fotó: Creative Tools/flickr.com

Ismertetése szerint a 20 fősre tervezett faddi üzem kapacitása havonta több százezer PLA-ból készülő zacskó, illetve vákuumformázott termék gyártását teszi lehetővé. Az autóipar számára beltéri alkatrészeket – burkolatokat, kilincseket, gombokat – állítanak majd elő. A műanyagot PLA-granulátumból gyártják, de tervben van az is, hogy saját technológiával mezőgazdasági hulladékokból vonják ki a szükséges keményítőt.

A 2011-ben alakult cég 2017-ben 291 millió forintos nettó árbevételt ért el; a projektvezető nem kívánta megbecsülni a bioműanyag-értékesítésből várható árbevételt, de jelezte: a termékek iránt Nyugat-Európában jelentős kereslet van. A cégcsoporthoz tartozó Felső-Bácska Tározós Szélpark Kft. tavaly 541 millió forintos nettó árbevételt ért el, a kft. faddi üzeme műanyaghulladékokból állít elő folyékony szénhidrogén-keveréket.

(Borítókép: Faddi utcakép, László Eisenbacher/Wikipedia)

Neked ajánljuk
Kizárólag USB-C-töltőket kapnak Európában az elektronikai eszközök Cukornádból és PET-palackból is készül már legó Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam