2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy cég, amely kevesebb szemetet szeretne gyártani

Felhőalapú platformot fejleszt a Schneider Electric, hogy nyomon követhetővé és értékelhetővé váljanak a cég fenntarthatósági adatai, így a műanyag-felhasználás mértéke, valamint a vállalat energia- és vízfogyasztása.

Bolygónk lakossága folyamatosan nő, ezzel arányosan pedig a termelt hulladék, illetve ezen belül a műanyagszemét mennyisége is. A műanyaggyártás rengeteg energiát igényel, a végtermékek lebomlási ideje pedig több száz vagy akár ezer év is lehet. Ezt felismerve egyre több civil szervezet és kormányzati szereplő tesz lépéseket a műanyagszennyezés visszaszorítására – a válság elkerülése érdekében azonban a piac szereplőinek is cselekedniük kell.

ne problémát termeljenek

Növekvő elvárás a vállalatokkal szemben, hogy a termelésük során használt anyagokról és hulladékkezelési gyakorlatukról tájékoztassák a fogyasztókat.

Számos világvállalat ennél többet is tesz a probléma enyhítése érdekében, például újrahasznosított és bioalapú anyagokkal helyettesíti a műanyagot, esetleg kivonja a termelés során keletkező veszélyes összetevőket.

Műanyaghordalék a bosznia-hercegovinai Drina folyón – a le nem bomló, ám milliméteres darabkákra töredező műanyag különösen a természetes vizekre jelent nagy veszélyt Fotó: Pixabay.com

Többek között a műanyagproblémára próbál választ adni a Schneider Electric megoldása, a EcoStruxure Research Advisor is. Ez a felhőalapú platform a teljes szervezetre kiterjedően gyűjti és kezeli a cég fenntarthatóságával kapcsolatos adatokat, így a műanyag-felhasználáson túl monitorozza az energia- és a vízfogyasztást is. Ugyanis

csak ezek ismeretében lehet kitűzni a csökkentésre vagy újrahasznosításra vonatkozó reális célszámokat, amelyek tényleges alakulása a Schneider Electric szoftverének teljesítményriportjaival nyomon követhetővé is válik.

Az elért eredmények publikálása ráadásul a műanyag-felhasználási mutatók további javítására ösztönözheti az alkalmazottakat, valamint növeli az átláthatóságot is.

Neked ajánljuk
Ismét jó értékelést kapott a L'Oréal fenntarthatósági programja A fenntarthatóság igénye új feladatokat hoz a pénzügy világába Okosmegoldások segíthetnek megállítani a túlhalászatot Kiket gazdagítanak a tengerekből származó értékek? Hatezer maszkot kapott Szirmabesenyő
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam