2020. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ételkiszállítás? Svájcban lassan elköszönnek az egyszer használatos edényektől

A Recircle nevű svájci társadalmi vállalkozás eltökélt szándéka, hogy gátat vessen az egyszer használatos ételtároló dobozok áradatának, amit az elviteles ételek fogyasztásának népszerűsége táplál. A Zero Waste Europe legújabb esettanulmányát a Humusz.hu szemlézte.

A tanulmányból kiderül, hogy mindössze két év alatt több mint 400 étteremből a Recircle 70 000 betétdíjas étkezési dobozát vettek igénybe Svájcban. A körforgásos rendszer nemcsak a hulladékot előzi meg, hanem pénzt is megtakarít a városok és éttermek számára – ráadásul a fogyasztóknak mindez semmilyen költséggel nem jár.

Az esettanulmány azt szemlélteti, hogy egy kis közösségi vállalkozás miként tud nagy és gyors áttörést elérni az eldobható és az újrafelhasználható ételhordók piacán.

Ferran Rosa, a Zero Waste Europe hulladékokért felelős tisztviselője szerint „a Recircle példája azt mutatja, nincs helye több kifogásnak az egyszer használatos dobozokkal kapcsolatban: már rendelkezésre állnak egyszerűen használható, fenntarthatóbb és olcsóbb alternatívák.”

Természetesen a Recircle is csatlakozott a Műanyagmentes július kezdeményezéshez Fotó: Recircle/facebook.com

A kiadvány kiemeli azokat a kihívásokat is, amelyekkel az újrahasznosító rendszereknek még mindig szembe kell nézniük azért, hogy teljesen kifejlődhessenek – például az egyenlőtlen versenyfeltételeket az eldobható dobozokkal szemben.

Az a tény, hogy az egyszeri felhasználású ételes dobozok általában ingyenesek az ügyfelek számára, nem ösztönzi őket arra, hogy átgondolják szokásaikat.

Ízléses és környezetbarát Fotó: Recircle/facebook.com

„A látható díjak, illetékek vagy adók nagyon hatékony eszközök a szokások megváltoztatásában: elősegítik az eldobható termékek használatának csökkenését, és ösztönzik a többször használható helyettesítők választását. Itt az ideje, hogy alkalmazzuk azt, amit a műanyag zacskók esetéből már megtanultunk, így állíthatjuk meg az egyszer használatos csomagolások áradatát” – tette hozzá Rosa.

Ez a dokumentum egy új esettanulmány-sorozat része, amelyben a Zero Waste Europe városok, vállalatok és magánszemélyek változatos kezdeményezéseit mutatja be, amelyek valamilyen kihívásra keresnek választ, és átalakítják az aktuális üzleti modelleket.

Borítókép: Recircle/facebook.com

Neked ajánljuk
További lépéseket tesz a körkörösség felé az IKEA A klímaváltozás ugyan a közbeszédben háttérbe szorult, de kiváló befektetés maradt Félredobott plasztikból is készülhet luxuskaróra A klímaváltozás kapcsán az egyik kulcsszó az alkalmazkodás Így készül a házi légfrissítő gél
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam